Švestkový koláč s kokosovou peřinou

43
- reklama -

Suroviny

370 g polohrubé mouky
70 g cukr krupice
70 g Hery
20 g droždí
1 vejce
150 ml vlažného mléka
citronová kůra
trochu soli
Náplň:
4 žloutky
70 g cukru krystal
200 g zakysané smetany
100 g kokosu
Peřina:
4 bílky
100 g cukru krystal
100 g kokosu

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, lžičky cukru, lžíce mouky a půlky mléka necháme vzejít kvásek.


    Zobrazit celý recept

  2. V míse zaděláme s kváskem hladké těsto a necháme asi 30 min v teple kynout.

  3. Pak rozválíme nebo namačkáme na vymazaný plech a necháme kynout asi 15 min.

  4. Mezitím si našleháme žloutky s cukrem, přidáme kokos a smetanu a rozetřeme na povrch těsta. Na tuto náplň rozložíme švestky slupkou dolů – pokud jich máme málo, nařežeme je – viz obrázek.

  5. Pečeme v předehřáté troubě asi 15 min. Mezitím si ušleháme z bílků tuhý sníh, přidáme cukr a nakonec kokos.

  6. Rozetřeme na zapečený koláč a pečeme dále ještě asi 10 min, až začne sníh růžovět.