Švestkový koláč kynutý-nekynutý

112
- reklama -

Suroviny

35 dkg hladké mouky
1 vejce
10 dkg Hery
1 kostka droždí
1 lžíce krupicového cukru
8 lžic mléka
špetka soli
asi 1 kg švestek
drobenka:
4 lžíce másla
1 hrnek hrubé mouky
1/2 hrnku krupicového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Kvásek připravíme z 8 lžic vlažného mléka, rozdrobeného droždí a lžíce krupicového cukru. Dobře promícháme a vlijeme ho do mísy s prosátou hladkou moukou.

  2. Přidáme vejce, rozpuštěnou Heru a špetku soli. Rychle zaděláme těsto, ale vykynout ho nenecháme. Rozprostřeme jej na vymazaný a moukou vysypaný plech.

  3. Hustě poklademe vypeckovanými švestkami. Posypeme drobenkou a při 180°C pečeme cca 40 minut.

Poznámka od kuchařky

Z tohoto kynutého-nekynutého těsta je výborný i jablečný štrúdl.