Švestkový koláč bez kynutí

103
- reklama -

Suroviny
velký plech

Těsto:
200 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
sůl na špičku lžičky
300 ml vlažného mléka
50 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 žloutek
2 lžíce rumu
půl kostky droždí
1 plnější lžička prášku do pečiva
100 ml oleje
cca 1 kg vypeckovaných švestek
drobenka dle chuti
Dále dle chuti:
500 g měkkého slazeného tvarohu
mák mletý, podušený s cukrem a mlékem
skořice mletá

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme mouky, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, které posypeme cukrem, přidáme trochu vlažného mléka a mírně promícháme. Až droždí vzejde a udělá se kvásek, přidáme všechny ostatní ingredience a dobře promícháme. Konzistence těsta bude úplně jiná, než na které jsme zvyklí u kynutého těsta. Těsto je řidší a po jeho promíchání ho hned přendáme na hlubší plech vymaštěný olejem. Namastíme si ruce a těsto rozprostřeme rovnoměrně po celém dně.


    Zobrazit celý recept

  2. Na těsto nasypeme pokrájené švestky, které posypeme drobenkou (tu můžeme dochutit skořicí) a dáme do předehřáté trouby péct na 170°C dozlatova. Kdo rád koláče s bohatou náplní, těsto nejprve potře tvarohovou nebo makovou náplní a až pak naskládá švestky.

  3. Po upečení necháme koláč vychladnout a před podáváním ho můžeme pocukrovat.