Suroviny
velký plech
- Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- sůl na špičku lžičky
- 300 ml vlažného mléka
- 50 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek
- 2 lžíce rumu
- půl kostky droždí
- 1 plnější lžička prášku do pečiva
- 100 ml oleje
- cca 1 kg vypeckovaných švestek
- drobenka dle chuti
- Dále dle chuti:
- 500 g měkkého slazeného tvarohu
- mák mletý, podušený s cukrem a mlékem
- skořice mletá
Postup přípravy receptu
-
Do mísy dáme mouky, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, které posypeme cukrem, přidáme trochu vlažného mléka a mírně promícháme. Až droždí vzejde a udělá se kvásek, přidáme všechny ostatní ingredience a dobře promícháme. Konzistence těsta bude úplně jiná, než na které jsme zvyklí u kynutého těsta. Těsto je řidší a po jeho promíchání ho hned přendáme na hlubší plech vymaštěný olejem. Namastíme si ruce a těsto rozprostřeme rovnoměrně po celém dně.
-
Na těsto nasypeme pokrájené švestky, které posypeme drobenkou (tu můžeme dochutit skořicí) a dáme do předehřáté trouby péct na 170°C dozlatova. Kdo rád koláče s bohatou náplní, těsto nejprve potře tvarohovou nebo makovou náplní a až pak naskládá švestky.
-
Po upečení necháme koláč vychladnout a před podáváním ho můžeme pocukrovat.