Suroviny
- Těsto:
- 100 g polohrubé mouky
- 50 g škrobové moučky (Solamyl)
- 50 g mletého máku
- 5 vajec
- 150 g krystalového cukru
- 1/2 čajové lžičky nastrouhané citrónové kůry
- 50 ml oleje
- Náplň švestková:
- 750 g švestek
- 150 g krystalového cukru
- 1/4 lžičky strouhané citronové kůry
- Náplň krémová:
- 450 ml mléka
- sůl
- 70 g dětské krupice
- 80 g krystalového cukru
- 300 g másla
- 250 g moučkového cukru
- Dále potřebujeme:
- 1 červené dortové želé
- 50 g Maizeny (Solamylu)
- mleté ořechy
Postup přípravy receptu
-
Korpus: Ušľaháme vajcia, cukor, soľ a citrónovú kôru. Primiešame ostatné prísady na cesto, premiešame a v tortovej forme pečieme asi 35 minút pri 180°C. Po vychladnutí korpus rozrežeme na polovicu.
-
Náplň krémová: Mlieko zvaríme s cukrom, pridáme detskú krupicu a uvaríme hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť. Maslo a práškový cukor vyšľaháme a postupne vmiešame vychladnutú kašu.
-
Náplň slivková: Očistené slivky varíme spolu s cukrom a kôrou, kým slivky nezmäknú. Potom zmes rozmixujeme. 1/3 zmesi necháme na polevu. 2/3 zmesi zahustíme maizenou a potrieme ňou spodný plát torty. Necháme v chlade stuhnúť.
-
Po vychladnutí dáme ďalšiu vrstvu z 1/2 krému. Priložíme druhý plát cesta a tortu aj boky potrieme zvyškom krému. Po okraji nastriekame ružičky z krému a do stredu dáme želé pripravené z 1/3 rozmixovaných sliviek a tortového želé. Okraj torty ozdobíme mletými orechami.