
Suroviny
- Těsto:
- 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky
- 1 hrnek hladké mouky
- 2 vejce
- 1 hrnek cukru
- 3/4 hrnku oleje
- 1/2 hrnku mléka
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 3 vrchovaté lžíce zakysané smetany
- švestky
- ringle
- Drobenka:
- 1 lžíce mouky
- 3 lžíce cukru
- máslo
- Kávová poleva:
- 2 lžičky rozpustné kávy
- 3 lžíce mléka
- 5 PL moučkový cukr podle potřeby
- Karamelová poleva:
- 30 g másla
- 3 lžíce cukru
- 1 dcl mléka
Postup přípravy receptu
-
Nejprve oddělíme všechny suché a mokré ingredience na těsto a poté je dohromady zamícháme.
-
V misce smícháme mouku s cukrem a přidáme studené máslo tak, aby převažovalo nad ostatními ingrediencemi, ale stále se trošku drobilo.
-
Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe rozpůleným ovocem, posypeme drobenkou a pečeme ve vyhřáté troubě na 180° 30 minut.
-
Připravíme si obě polevy.
Kávová:
Rozpustíme kávu v mléce a podle potřeby přisypáváme cukr, dokud nedosáhneme husté, ale stále tekuté konzistence.
Karamelová:
V pánvi nebo hrnci s nepřilnavým povrchem rozehřejeme máslo a poté přidáme cukr. Jakmile se cukr roztaví, přilijeme mléko a necháme chvíli provařit.
Omáčku můžeme hned podávat nebo nechat zchládnout a uchovávat v lednici. -
Upečený koláč polijeme připravenými polevami a necháme vychladnout, nejlépe i uležet do druhého dne.
Poznámka od kuchařky
Po polití ho můžeme posypat nasekanými oříšky.http://healthylifestylebyme.blogspot.cz/