Suroviny
- 100 g změklého másla
- 80 g cukru
- 2 vejce
- 260 g hladké mouky
- 100 g hrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 4 lžíce zakysané smetany
- kousek marcipánu
- švestky
- čokoládová poleva
Postup přípravy receptu
-
Do mísy dáme máslo, cukr, vejce a vyšleháme do pěny. Po chvíli přidáme zakysanou smetanu a ještě krátce šleháme.
-
Do našlehané směsi přidáme mouku, hladkou i hrubou, prášek do pečiva a špetku soli a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme krátce v klidu.
-
Zatím z marcipánu připravíme malé válečky, švestky nařízneme, vyndáme pecku a místo pecky vložíme připravené kousky marcipánu.
-
Odleželé těsto rozdělíme na kousky, do každého kousku dobře zabalíme švestku a hotové bochánky naklademe na plech s pečícím papírem.
-
Vložíme do trouby, předehřáté na 200 stupňů a pečeme asi 20-25 minut jen lehce dorůžova.
-
Necháme na mřížce vychladnout a zdobíme čokoládou.
Poznámka od kuchařky
Recept jsem si kdysi opsala z jakéhosi časopisu, neměla jsem moc důvěru, tak jsem dnes zkusila jen z poloviční dávky, ale výsledek mile překvapil, jsou fakt moc dobré. Měla jsem opravdu velké švestky a tak mi ta polovina těsta vyšla na sedm bochánků. Ještě mě napadlo, že místo marcipánu by se daly do švestek vkládat kostičky čokolády :o).