
- reklama -
Suroviny
- 3,5 kg vypeckovaných švestek
- 750g pískového cukru
- rum (nemusí být)
Postup přípravy receptu
-
Švestky vložíme do širokého kastrolu, posypeme cukrem, přikryjeme utěrkou a necháme do druhého dne stát v chladu.
-
Na druhý den vaříme na velmi mírné teplotě BEZ MÍCHÁNÍ 4-5 hodin.
-
Potom povidla odstavíme, důkladně promícháme a horká lijeme do sklenic.
-
Můžeme přidat špetku Sorbanu proti plísni. Pro lepší chuť a konzervaci povrch povidel ve sklenici zalijeme lžící rumu.
-
Sklenice uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.
-
Po vychladnutí skladujeme v chladu a temnu.
Poznámka od kuchařky
Já jsem trošku experimentovala. Přidala jsem půl lžičky mleté skořice a rumovou esenci (rum jsem nedávala. Povidla jsou moc dobrá. Používám do buchet nebo děti si je mažou jen tak na pečivo…
Vaříme nejlépe v kastrolu nebo hrnci se silným dnem…
Kuchařka: Iness