- reklama -
Suroviny
15-20 skleniček (dle velikosti)
- 2,5 kg odpeckovaných švestek
- 350 g cukru – krystal nebo krupice
- 0,15 l octa
Postup přípravy receptu
-
Omyté švestky zbavíme pecek a stopek, rozloupáme, posypeme cukrem, polijeme octem a uložíme na 12 hodin na chladné místo.
-
Vložíme do kastrolu a vaříme na velmi malém plameni asi 4-5 hodin. Nesmíme však směsí míchat.
-
Když se téměř všechna tekutina odpaří a povidla začínají houstnout, dovaříme je za stálého míchání do zhoustnutí (lze je dát i na pekáč do trouby a pomalu nechat houstnout). Horká povidla nalijeme do skleniček, můžeme povrch zakápnout troškou rumu na konzervaci a uzavřeme víčky. Uložíme do sklepa.
Kuchař: Beetty