![Švédský jablečný koláč äppelkaka_5ff7db852a165.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/svedsky-jablecny-kolac-appelkaka_5ff7db851b6c6.jpeg)
Suroviny
8 porcí
- 210 g prosáté hladké mouky
- 3,5 lžičky prášku do pečiva
- 115 g cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 130 g studeného nesoleného másla
- 1 větší vejce lehce našlehané vidličkou
- 4-5 sladkých jablek záleží na jejich velikosti
- 1 lžičku mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého kardamonu
Postup přípravy receptu
-
Připravte si formu na koláč o průměru 30 cm a lehce ji vymastěte kousíčkem másla včetně okrajů. Dejte rozehřát troubu na 200°C. Smíchejte sypké suroviny a prosijte do zadělávací mísy.
-
Studené máslo si nechte částečně v obalu a nastrouhejte ho do suché moučné směsi (použijte k tomu velká oka na struhadle). Za normálu kuchařinky máslo krájí na kostky a pak prsty dál ještě rozmělňují – mně to přijde pracnější, a tak to dělám jinak. Nastrouhané studené máslo se velmi snadno zapracuje do mouky a následně i rychleji vznikne těsto. Máslo prsty spojte se suchou směsí, přidejte vejce a vanilkový extrakt. Hněťte rukama cca 2 minutky a vytvořte si z těsta kouli.
-
Zhruba 1/3 těsta oddělte a dejte stranou do lednice. Zbylé těsto prsty rozprostřete na dno formy a tak do poloviny okrajů (já to udělala na celou výšku okraje a to byla chybka, ale člověk se stále učí, že?). Hezky se s těstem pracuje a tvaruje, je vláčné a když se vám někde udělá trhlinka, tak ji velmi snadno překryjete drobkem těsta. Dejte formu s těstem odpočinout na pár minut do lednice.
-
Mezitím si omyjte jablka a nastrouhejte na straně struhadla s velkými oky. Pokud budete používat koření (ale zkuste to tentokrát vydržet bez něj), tak ho do nastrouhané směsi vmíchejte teď. Pokud jsou vaše jablka kyselá a nebo chuťově nevýrazná, tak je posypte troškou cukru (funguje jak třtinový, tak i třeba vanilkový).
-
Přendejte nastrouhaná jablka do cedníku nad misku, malinko vyždímejte a nechte lehce okapat (z misky se pak šťáva dá krásně vypít, je to velmi osvěžující a navíc zdravé).
-
Z lednice vyndejte oddělenou 1/3 těsta a položte na mírně pomoučněný pečící papír (lesklou stranou nahoru a překryjte dalším kouskem pečícího papíru (tentokrát lesklou stranou dolů) a válečkem opatrně vyválejte do kulata na tenký plát, zhruba o velikosti vaší pečící formy.
-
Vyndejte z lednice připravené těsto ve formě, vyklopte na něj lehce vyždímaná nastrouhaná jablka a rukama rovnoměrně rozprostřete po celé ploše formy. Ale pozor! Jablka nedávejte až úplně ke krajům, neb tam teď ještě přijde vrchní plát těsta, kterým jablka uzavřete uvnitř koláče.
-
Vyválený tenký plát těsta přesuňte i s horním pečícím papírem na jablkovou náplň, opatrně ho sloupněte a prsty spojte okraj těsta ve formě s tím okrajem z horního plátu těsta. A je to! Teď koláč bez jakéhokoliv potírání vodou či vejcem prostě dejte péct na střední příčku trouby na cca 25 minut. Nádherně to během pečení voní, jablka s máslem jsou delikátní záležitost, pokud se takto zahřejí!
-
Až koláč vychladne, tak ho celý zlehka pocukrujte moučkovým cukrem, nakrájejte na porce a servírujte, nejlépe ještě vlažný. Švédský jablečný koláč äppelkaka se tradičně podává s kopečkem vanilkové zmrzliny anebo ještě lépe s vanilkovým krémem. Je to čistě na vás, zda tuto tradici dodržíte, ale já vám ji s klidným svědomím mohu jen a jen doporučit! Budete mile překvapeni, jak je koláčový korpus vláčný, vůbec není suchý a drobivý jako u mnoha obdobných jablečných koláčů, které jsem už vyzkoušela.
Poznámka od kuchařky
pro více fotek, zajímavostí i inspirací se podívejte na stránky www.korenzivota.com.
Tento konkrétní recept najde zde: http://www.korenizivota.com/svedsky-jablecny-kolac…