Suroviny
6-8 porcí
- 2,5 kg vepřová plec libová
- 6-8 stroužků česneku
- 7 lžic olivového oleje
- citronová šťáva z 1 citrónu
- 1 lžička fenyklových semínek
- 8 snítek čerstvé dobromysli nebo 2 lžíce sušené
- 300 g šalotek nebo malých cibulí
- 1 velký celer
- 250 g anglické slaniny nebo libového uzeného bůčku
- 600 ml suchého červeného vína např. Frankovka
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Začneme den předem. Stroužky česneku po oloupání podélně nakrájíme na malé klínky a maso jimi prošpikujeme. Pět lžic oleje promícháme s citronovou šťávou, částí dobromysli, pepřem, solí a fenyklem. Maso potřeme touto marinádou a v keramické, porcelánové nebo skleněné nádobě (NE kov)marinujeme přikryté přes noc.
-
Druhý den oloupeme cibulky a celer, který nakrájíme na kousky velikosti sousta. Na zbytku oleje opečeme na kostičky nakrájenou slaninu, přeneseme do pekáče, na tuku po opékání osmahneme rozpůlené cibulky a celer. Až chytí barvu, přidáme je do pekáče.
-
Z masa trochu otřeme marinádu, podle chuti ještě dosolíme a ze všech stran také opečeme na pánvi. Pak přidáme do pekáče a posypeme zbytkem dobromysli. Z pánve slijeme tuk a nalijeme víno.
-
Uvedeme do varu a současně odškrabeme připečenou šťávičku. Když se vše spojí, nalijeme na maso, přikryjeme a pečeme na 200°C hodinu a tři čtvrtě, v polovině pečení jednou obrátíme.
-
Vhodná příloha jsou pečené nebo zapékané brambory, ale i bramborové knedlíky. V jedné zdejší restauraci tohle jídlo vařili podle mne a jako přílohu podávali chlupaté knedlíky a špenát. Vyzkoušejte 😉
Poznámka od kuchařky
Podle staršího čísla Apetitu.