Sváteční voňavé vepřové

45
- reklama -

Suroviny
6-8 porcí

2,5 kg vepřová plec libová
6-8 stroužků česneku
7 lžic olivového oleje
citronová šťáva z 1 citrónu
1 lžička fenyklových semínek
8 snítek čerstvé dobromysli nebo 2 lžíce sušené
300 g šalotek nebo malých cibulí
1 velký celer
250 g anglické slaniny nebo libového uzeného bůčku
600 ml suchého červeného vína např. Frankovka
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Začneme den předem. Stroužky česneku po oloupání podélně nakrájíme na malé klínky a maso jimi prošpikujeme. Pět lžic oleje promícháme s citronovou šťávou, částí dobromysli, pepřem, solí a fenyklem. Maso potřeme touto marinádou a v keramické, porcelánové nebo skleněné nádobě (NE kov)marinujeme přikryté přes noc.


    Zobrazit celý recept

  2. Druhý den oloupeme cibulky a celer, který nakrájíme na kousky velikosti sousta. Na zbytku oleje opečeme na kostičky nakrájenou slaninu, přeneseme do pekáče, na tuku po opékání osmahneme rozpůlené cibulky a celer. Až chytí barvu, přidáme je do pekáče.

  3. Z masa trochu otřeme marinádu, podle chuti ještě dosolíme a ze všech stran také opečeme na pánvi. Pak přidáme do pekáče a posypeme zbytkem dobromysli. Z pánve slijeme tuk a nalijeme víno.

  4. Uvedeme do varu a současně odškrabeme připečenou šťávičku. Když se vše spojí, nalijeme na maso, přikryjeme a pečeme na 200°C hodinu a tři čtvrtě, v polovině pečení jednou obrátíme.

  5. Vhodná příloha jsou pečené nebo zapékané brambory, ale i bramborové knedlíky. V jedné zdejší restauraci tohle jídlo vařili podle mne a jako přílohu podávali chlupaté knedlíky a špenát. Vyzkoušejte 😉

Poznámka od kuchařky

Podle staršího čísla Apetitu.