
Suroviny
- 200 ml vody + 200 ml vody
- 3 lžíce instantního sojového nápoje s příchutí vanilky
- 1 lžíce cukru
- 2 kávové lžičky sušeného droždí
- 200 g bezlepkové mouky Jizerka
- 250 g bezlepkové mouky Procelia univerzální
- 2 lžíce solamylu
- 1 kávová lžička xanthanu
- 5 lžic oleje
- 70 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra
- vanilkové aroma
- rozinky
- vlašské ořechy
- brusinky
- mandle
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme kvásek – ve 200 ml. vlažné vody rozpustíme instantní sojový nápoj, přidáme 1 lžíci cukru a sušené droždí a necháme na teplém místě vzejít.
-
V míse smícháme oba druhy mouky, solamyl, xanthan, cukr a citronovou kůru. Přidáme několik kapek vanilkového aroma, 200 ml. vody, olej a kvásek. Dále vmícháme oříšky a sušené ovoce podle chuti.
-
Zaděláme řidší těsto. Rovnou ho přendáme do formy na vánočku a necháme 40 min kynout.
-
Pečeme při 170°C, 30-35 min.(zkoušíme špejlí).
-
Necháme chvilku zchladnout ve formě a vyklopíme, aby se vánočka nezapařila.
Poznámka od kuchařky
Doma jsme na této speciální dietě dvě. Jedna k tomu máme alergii na vlašské ořechy, druhá na mandle. Proto jsem připravené těsto rozdělila na dvě části, do jedné vmíchala směs rozinek a vlašských ořechů, do druhé brusinky a nasekané mandle. Pekla jsem každé zvlášť, forma pojme těsto z cca 250 g mouky.
Těsto musí být hodně řídké a lepivé, jinak bude hotová vánočka tvrdá a drobivá.
Forma na pečení je v tomto případě nezbytná, těsto by samo o sobě tvar vánočky neudrželo.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.