Sváteční vánočka bez lepku, mléka a vajec

91
- reklama -

Suroviny

200 ml vody + 200 ml vody
3 lžíce instantního sojového nápoje s příchutí vanilky
1 lžíce cukru
2 kávové lžičky sušeného droždí
200 g bezlepkové mouky Jizerka
250 g bezlepkové mouky Procelia univerzální
2 lžíce solamylu
1 kávová lžička xanthanu
5 lžic oleje
70 g cukru
1 vanilkový cukr
citronová kůra
vanilkové aroma
rozinky
vlašské ořechy
brusinky
mandle

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme kvásek – ve 200 ml. vlažné vody rozpustíme instantní sojový nápoj, přidáme 1 lžíci cukru a sušené droždí a necháme na teplém místě vzejít.

  2. V míse smícháme oba druhy mouky, solamyl, xanthan, cukr a citronovou kůru. Přidáme několik kapek vanilkového aroma, 200 ml. vody, olej a kvásek. Dále vmícháme oříšky a sušené ovoce podle chuti.

  3. Zaděláme řidší těsto. Rovnou ho přendáme do formy na vánočku a necháme 40 min kynout.

  4. Pečeme při 170°C, 30-35 min.(zkoušíme špejlí).

  5. Necháme chvilku zchladnout ve formě a vyklopíme, aby se vánočka nezapařila.

Poznámka od kuchařky

Doma jsme na této speciální dietě dvě. Jedna k tomu máme alergii na vlašské ořechy, druhá na mandle. Proto jsem připravené těsto rozdělila na dvě části, do jedné vmíchala směs rozinek a vlašských ořechů, do druhé brusinky a nasekané mandle. Pekla jsem každé zvlášť, forma pojme těsto z cca 250 g mouky.

Těsto musí být hodně řídké a lepivé, jinak bude hotová vánočka tvrdá a drobivá.

Forma na pečení je v tomto případě nezbytná, těsto by samo o sobě tvar vánočky neudrželo.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.