Sváteční polévka z dýně hokkaido

148
- reklama -

Suroviny

Na polévku:
1 malé hokkaido
1 – 2 PL másla
1 PL mouky
1 l vody nebo zeleninového vývaru
sůl, česnek a majoránka
K podávání:
1 dl smetany ke šlehání
na másle opečená houstička
dýňová semínka
případně 100 g angl. slaniny (lze vynechat).

Postup přípravy receptu

  1. Dýni očistíme nebo oloupeme, rozkrájíme na kostky a uvaříme doměkka, to je asi 15 – 20 minut, trochu vychladlou rozmixujeme. Z másla a mouky uděláme hodně světlou jíšku, zalijeme jí zeleninovým vývarem nebo vodou a přilijeme k rozmixovanému hokkaidu. Dochutíme solí, česnekem a majoránkou.

  2. Na talíři zdobíme pár kapkami smetany (můžeme udělat ozdobné kroužky, spirálky, hvězdičky apod.), polévku sypeme na sucho opraženými semínky dýně, kostičkami housky nebo kostičkami opečené slaniny, ale slanina už je nadstandard a opravdu nemusí být.

  3. Sváteční je polévka proto, že je ji možno podávat i na Štědrý den, hlavně tam, kde je zvykem podávat hrachovou polévku, kterou víc než dobře nahradí (nenadýmá a je i rychleji hotová.)