
- reklama -
Suroviny
- Na polévku:
- 1 malé hokkaido
- 1 – 2 PL másla
- 1 PL mouky
- 1 l vody nebo zeleninového vývaru
- sůl, česnek a majoránka
- K podávání:
- 1 dl smetany ke šlehání
- na másle opečená houstička
- dýňová semínka
- případně 100 g angl. slaniny (lze vynechat).
Postup přípravy receptu
-
Dýni očistíme nebo oloupeme, rozkrájíme na kostky a uvaříme doměkka, to je asi 15 – 20 minut, trochu vychladlou rozmixujeme. Z másla a mouky uděláme hodně světlou jíšku, zalijeme jí zeleninovým vývarem nebo vodou a přilijeme k rozmixovanému hokkaidu. Dochutíme solí, česnekem a majoránkou.
-
Na talíři zdobíme pár kapkami smetany (můžeme udělat ozdobné kroužky, spirálky, hvězdičky apod.), polévku sypeme na sucho opraženými semínky dýně, kostičkami housky nebo kostičkami opečené slaniny, ale slanina už je nadstandard a opravdu nemusí být.
-
Sváteční je polévka proto, že je ji možno podávat i na Štědrý den, hlavně tam, kde je zvykem podávat hrachovou polévku, kterou víc než dobře nahradí (nenadýmá a je i rychleji hotová.)
Kuchařka: MamlajdaD









