Sváteční křenový źur – Chrzanowy żur świąteczny.

65
- reklama -

Suroviny

200 g různého masa
200 g klobásy
1 l vývaru
1 l syrovátky (nebo kysanou smetanu)
4 brambory
1 cibule
2 stroužky česneku
5 cm křenu vcelku
2 PL čerstvě strouhaného křenu
6 vajec natvrdo vařených
1 dl smetany
1 PL mouky

Postup přípravy receptu

  1. Je to velikonoční polévka takříkajíc z jednoho hrnce. Vývar (původně ze šunky, když se ještě v domácnostech vařila) nakrmíme různorodými kousky mas, klobás.

  2. Doplníme pokrájenými brambory, kouskem křenu, a cibulí. Vaříme, do změknutí brambor, zalijeme źurem a zahustíme smetanovou záklechtkou.

  3. Povaříme ještě cca 15 minut, odstavíme z ohně.

  4. Se slzami v očích odevzdáme postrouhaný křen polévce, stejně naložíme s utřeným česnekem.

  5. Do hotové polévky pokrájíme natvrdo vařená vejce. Posypeme posekaným medvědím česnekem, špetkou majránky a rozmarýnu. Podáváme horké i studené.

Poznámka od kuchařky

VELIKONOČNÍ KŘEN NA SLEZSKU

Velká noc byla svátkem, kdy se nevařilo. Jedli se pouze pokrmy svěcené, nebo již dříve připravené.

Pravdou je, že do kostela ke svěcení nechodili hospodáři (ať sedláci či chalupníci – žádní farmáři) s košíčkem. Jezdilo se s plnými vozy. Vyzdobené vozy byla naložené vším, co dala zem, co hospodářství dalo. Bylo toho svěceného přeci jen o něco víc než v časech dnešních (symbolický košíček).

Nehodilo se, o tomto svátku, chrastit hrnci a stát u plotny. Ale polévka byla vždycky grunt. Proto také taková tradice chlodniků. Hospodářům i čeledi bylo třeba nachystat něco pořádného, jarního, v čem byla síla. Odtud tedy křenové sváteční chlodniky