Sváteční bezlepkové pečivo

85
- reklama -

Suroviny
4 porce

1/4 l mléka
20 g droždí
2 lžičky cukru
3 žloutky
50 g cukru
100 g másla
100 g teefové mouky tmavé
100 g kukuřičné mouky
100 g čirokové mouky hladké
200 g škrobu
sůl
bílky na potření
sůl
mák na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Z poloviny mléka, droždí, dvou lžiček cukru uděláme kvásek a necháme jej zkynout.


    Zobrazit celý recept

  2. Pak v míse rozmícháme žloutky se vzešlým kváskem, přidáme zbytek mléka a přidáme všechnu mouku. Zpracujeme hustší těsto.

  3. Pak těsto rozválíme na placku (můžeme i rukou), pokryjeme lístky másla, složíme do tvaru obálky, pak na tři díly do sebe a vyválíme. Toto překládání opakujeme asi 3x.

  4. Necháme chvíli odpočinout, pak tvoříme malé housky, rohlíčky, nebo šrouby.

  5. Klademe na pečící papír na plech, pomažeme bílky a sypeme solí a mákem. Necháme půl hodiny kynout.

  6. Pečeme v předehřáté troubě do zlatova cca 25 – 30 min podle velikosti při 170°C.

Poznámka od kuchařky

Toto je pro mě zatím nejlepší kombinace bezlepkových mouk.

Výborné jen namazané máslem a podávané s bílou kávou.