Suroviny
4 porce
- 1/4 l mléka
- 20 g droždí
- 2 lžičky cukru
- 3 žloutky
- 50 g cukru
- 100 g másla
- 100 g teefové mouky tmavé
- 100 g kukuřičné mouky
- 100 g čirokové mouky hladké
- 200 g škrobu
- sůl
- bílky na potření
- sůl
- mák na posypání
Postup přípravy receptu
-
Z poloviny mléka, droždí, dvou lžiček cukru uděláme kvásek a necháme jej zkynout.
-
Pak v míse rozmícháme žloutky se vzešlým kváskem, přidáme zbytek mléka a přidáme všechnu mouku. Zpracujeme hustší těsto.
-
Pak těsto rozválíme na placku (můžeme i rukou), pokryjeme lístky másla, složíme do tvaru obálky, pak na tři díly do sebe a vyválíme. Toto překládání opakujeme asi 3x.
-
Necháme chvíli odpočinout, pak tvoříme malé housky, rohlíčky, nebo šrouby.
-
Klademe na pečící papír na plech, pomažeme bílky a sypeme solí a mákem. Necháme půl hodiny kynout.
-
Pečeme v předehřáté troubě do zlatova cca 25 – 30 min podle velikosti při 170°C.
Poznámka od kuchařky
Toto je pro mě zatím nejlepší kombinace bezlepkových mouk.
Výborné jen namazané máslem a podávané s bílou kávou.