
Suroviny
- – 1 kg polohrubé mouky
- – 24 dkg cukru
- – 25 dkg másla
- – 7 dkg droždí (nebo 1 kostka droždí)
- – 1 dkg soli
- – 4 lžíce rumu
- – 6 žloutků
- – 1 vanilkový cukr
- – trochu citrónové kůry
- – cca 400 ml mléka
- – libovolné náplně
- mak
- povidla
- tvaroh
- – rozinky
- – mandle – nasekané na proužky
Postup přípravy receptu
-
Zahřejeme celé množství mléka a z části uděláme kvásek (do mléka rozdrobíme droždí a necháme na teplém místě vzejít).
-
V menší míse utřeme oba cukry se žloutky, poté i s máslem, rumem a citr. kůrou.
-
Do velké mísy dáme mouku, do ní sůl a poté přimícháme cukrovo-žloutkovo hmotu z menší mísy, zbytek mléka a nakonec kvásek. Vše měchačkou pořádně spojíme (nebo si pomůžeme domácí pekárnou) a necháme cca 1 hodinu na teplém místě kynout.
-
Mezitím si připravíme náplně: Makovou náplň dělám tak, že už v obchodě si koupím namletý mák, který je smíchaný s cukrem (dnes je tato směs běžně k dostání). Makovou směs smíchám s trochou mléka – tak aby byla akorád hustá a případně ji navíc ještě dosladím…Na povidlovou náplň používám klasická povidla, která zahustím rozdrcenými rumovými perníčky (též v obchodě běžně k dostání). Bez zahuštění by povidla tekla. Tvarohovou náplň dělám ze dvou kostek tvarohu (nikoliv vaniček!), 1 žloutku a 1 vejce + cukru dle chuti.
-
Z vykynutého těsta děláme malé kuličky za pomoci mouky a klademe je na plech(moje babička dělá koláčky opravdu malinké, ale udělejte si je velké podle sebe a pamatujte, že ještě hodně nakynou). Do prostřed každé kuličky uděléme ďůlek např. koncem vařečky. Ďůlek naplníme buď makovou nebo povidlovou náplní. Na jednu z těchto náplní uděláme tvarohový ťuplík pomocí cukrářského sáčku. Na tvarohový ťuplík dáme rozinku, kterou jsme si předem namočili do horké vody s rumem. Do povidlových koláčků navíc zapícháme mandličky.
-
Takto upravené koláčky necháme ještě chvilku (cca 10 minut) kynout a pak je strčíme do trouby na 150°C (dle typu trouby).
-
Upečené a vychladlé koláčky dáme nejlépe do velkého hrnce zvlhnout. Chutnají báječně!
Poznámka od kuchařky
Náplně jsem se snažila alespoň trochu rozepsat pro začátečníky.