- reklama -
Suroviny
- 25 dkg másla
- 4 žloutky
- 0,25 l mléka
- 80 dkg hladké mouky
- 0,5 lžičky soli
- 25 dkg tuku (Omega)
- 7 dkg droždí
- 3 dkg cukru
Postup přípravy receptu
-
V mléce si necháme vzejít kvásek společně s cukrem. Do mísy dáme všechny ostatní suroviny. Tuk nastrouháme, máslo změklé.
-
Uděláme těsto (já používám robota), které necháme chvilku v lednici – než si připravíme náplně.
-
Těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka, která plníme náplněmi. Po upečení máčíme spodní část koláčků v rozpuštěném másle s rumem (cca 1/2 másla a 0,2 dl rumu – kdo jak má rád ;), je možné máčet i celé koláčky.
Poznámka od kuchařky
Koláčky jsou měkké i týden po upečení. Skladují se nejlépe v papírové krabici, přikryté pouze ubrouskem.
Z uvedené dávky je cca 3 – 3,5 kg svatebních koláčků.
Při vykrajování koleček průměru 2 cm je cca 40 ks/10 dkg.
Kolečka průměr 3 cm cca 15 ks/10 dkg.
Kuchařka: Lebudik