Svatební koláčky

70
- reklama -

Suroviny

Těsto:
420 g hladké mouky
60 g cukru krupice
150 ml mléka (+ mléko na potření koláčků)
60 g másla
2 vejce
citronová kůra
15 g droždí
sůl
Náplň:
Dle vlastní chutě povidla (maková, tvarohová, jablková, ořechová atd….)
Drobenka:
100 g hladké mouky
100 g cukru moučky
100 g másla
Na potření:
100 g másla
1 dcl rumu

Postup přípravy receptu

  1. Z mléka, droždí, trocha cukru a mouky připravíme kvásek. Do mísy nasypeme mouku, cukr, špetku soli, přidáme vejce a vykynutý kvásek a zaděláme těsto. Na konec vmícháme rozpuštěné vlažné máslo, pomoučíme a necháme kynout.

  2. Vykynuté těsto rozdělíme na menší kousky (mě vyšlo z téhle dávky těsta cca 60 koláčku, dělám je malé, ale záleží na vás jak je chcete mít velké), které roztáhneme a naplníme libovolnou náplní, zabalíme a poukládáme na vymazaný plech. Na plechu koláčkům vytvoříme lžíci důlek, potřeme je mlékem a dáme trochu povidel a na povidla drobenku. Dáme péct do předem vyhřáté trouby, do zlatova, hotové koláčky potíráme máslem s rumem a na závěr pocukrujeme moučkovým cukrem.