
- reklama -
Suroviny
- Těsto:
- 420 g hladké mouky
- 60 g cukru krupice
- 150 ml mléka (+ mléko na potření koláčků)
- 60 g másla
- 2 vejce
- citronová kůra
- 15 g droždí
- sůl
- Náplň:
- Dle vlastní chutě povidla (maková, tvarohová, jablková, ořechová atd….)
- Drobenka:
- 100 g hladké mouky
- 100 g cukru moučky
- 100 g másla
- Na potření:
- 100 g másla
- 1 dcl rumu
Postup přípravy receptu
-
Z mléka, droždí, trocha cukru a mouky připravíme kvásek. Do mísy nasypeme mouku, cukr, špetku soli, přidáme vejce a vykynutý kvásek a zaděláme těsto. Na konec vmícháme rozpuštěné vlažné máslo, pomoučíme a necháme kynout.
-
Vykynuté těsto rozdělíme na menší kousky (mě vyšlo z téhle dávky těsta cca 60 koláčku, dělám je malé, ale záleží na vás jak je chcete mít velké), které roztáhneme a naplníme libovolnou náplní, zabalíme a poukládáme na vymazaný plech. Na plechu koláčkům vytvoříme lžíci důlek, potřeme je mlékem a dáme trochu povidel a na povidla drobenku. Dáme péct do předem vyhřáté trouby, do zlatova, hotové koláčky potíráme máslem s rumem a na závěr pocukrujeme moučkovým cukrem.
Kuchařka: sebena