![Svatební dort -srdce_5ffde02ba5aee.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/svatebni-dort-srdce_5ffde02b90a2d.jpeg)
Suroviny
- Piškot:
- 21 dkg polohrubé mouky
- 21 dkg krupicového cukru
- 8 vajec
- 5 lžic horké vody
- 2 lžičky kypřícího prášku
- citronová kůra
- Krém:
- 50 dkg másla
- 1/2 l mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 25 dkg krupicového cukru
- Marcipánová hmota:
- 20 dkg moučkového cukru
- 10 dkg sušeného mléka (polotučného)
- voda (přidáváme po lžících tak dlouho, až se při zpracování vytvoří hmota, která je tuhostí podobná plastelině)
- Na zabarvení marcipánu pro růžičky lze použít Barvu pro použití v potravinách. Dá se koupit v drogerii.
- marmeláda na potření jednoho dílu dortu
- kokosová moučka na obalení
Postup přípravy receptu
-
Žloutky ušleháme s cukrem (můžeme pár lžiček oddělit na sníh), po 15 minutách šlehání přidáme během šlehání po lžicích horkou vodu a ještě 5 minut šleháme.
-
Do vyšlehané hmoty přidáváme střídavě prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků, do kterého jsme přišlehali zbytek cukru. Promícháváme pomalu, ať těsto neklesne.
-
Vlejeme do vymaštěné a moukou vysypané formy, na jejíž dno dáme raději pečicí papír.
-
Pečeme v předem vyhřáté troubě asi hodinu. Já peču v plynové troubě, tak teplotu nedokážu odhadnout, ale knoflík od trouby mám v poloze podle hodinových ručiček mezi 7 a 8.
-
Po vychladnutí rozkrojíme dort na 3 díly a pokapeme rumem. Já krájím dort až druhý den po upečení. Snadněji se krájí.
-
Krém:
V mléku rozmícháme pudingový prášek spolu s cukrem a uvaříme hustý puding, který po uvaření necháme za častého míchání zchladit na teplotu másla.Puding rozšleháme a po lžících zašleháváme změklé máslo. -
Spodní díl dortu potřeme krémem, položíme na něj prostřední díl, který potřeme marmeládou a poté krémem. A nakonec položíme vrchní díl.
-
Obvod dortu potřeme krémem a obalíme v kokosu.
-
Na vrchní díl položíme rozválený plát marcipánu(ne příliš tenký, aby se netrhal a rovně zakryl povrch), zarovnáme okraje nožem nebo nůžkami odstřihneme přesahující části a zdobíme krémem, různými doplňky z marcipánu a jinými ozdobami.
Poznámka od kuchařky
Tento dort byl můj první výtvor, co se týká použití a zpracování marcipánové hmoty. Růžičky a lístky jsem tvořila poprvé v životě, ale ty jsem raději dělala z hotového barevného marcipánu zakoupeného v cukrárně. Snad se trochu povedly 🙂