
Suroviny
- Velký piškotový korpus:
- 250 g polohrubé mouky
- 200 g cukru moučka
- 6 vajec
- 6 polévkových lžic horké vody
- Prášek do pečiva
- tuk na vymazání formy
- hrubá mouka na vysypání formy
- máslový krém:
- máslo
- 2 vanilkové pudinky
- 300 g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 4 žloutky
- rum dle potřeby
- Marcipán:
- 1 polévková lžíce sušeného mléka
- 1 polévková lžíce cukru moučka
- 1 lžička solamylu
- 1 bílek
- potravinářská barva dle fantazie
Postup přípravy receptu
-
250gr polohrubé mouky, 200 gr moučkového cukru, 6 vajec, 6 lžic horké vody, prášek do pečiva, tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy.
-
Moučkový cukr utřeme se 6 žloutky a horkou vodou do pěny a přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
-
Nakonec vmícháme opatrně sníh ze 6 bílků. Nalijeme na plech a pečeme při 180°C asi 35 min.
-
Peču v plynové troubě.Piškot musí být krásně žlutý. Po upečení necháme vychladnout.
-
Mám formu mušle, dělala jsem to do ní, ale dá se vykrojit i z upečeného korpusu. Chce to trpělivost. Já ho peču den předem. Rozdělím ho na dva díly a mažu krémem. U nás milují světlý krém. Používám základní máslový krém,do kterého přidávám pudink, rum podle chuti a vanilkový cukr a 4 žloutky, 300 gr moučkového cukru.
-
Postup: uvařím 2 pudinky klasicky a nechám je vychladnout.
-
Mezitím si utřu máslo se 4 žloutky, 2 vanilkovými cukry a moučkovým cukrem do pěny a vychlazený pudink.
-
Nakonec přidávám rum podle chuti. Krém je s rumem velice nadýchaný.
-
Hotový krém nechám trošku vychladit, lépe se s ním pracuje.
-
Potřu díly korpusu a vložím na sebe.
-
Zdobičkou nazdobím povrch dortu podle fantazie, co mě napadne.
-
Záleží na každém,co se mu líbí. Na dokončení výzdoby jsem použila umělé kytičky,lístky a různé maličkosti.
-
Úplně na konec jsem dala mašle a tady je výsledek. Snad se to bude líbit.
-
Růžičky si dělám z vlastního marcipánu.
-
Postup:
-
1 lžíce sušeného mléka (14%tuku), 1 lžíce moučkového cukru, 1 lžička Solamylu a syrový bílek podle potřeby, přidávám ho po lžičkách a potravinářskou barvu, používám tekutou, lépe se s ní pracuje.
-
Růžičky tvaruju tak, že si kousky hmoty rozválím ve folii hodně tence a tvaruju, jak se mi zlíbí. S hmotou se musí pracovat rychle, protože rychle tuhne. Je to výhoda,v ytvarované druhy jsou brzy suché.
Poznámka od kuchařky
A tady je výsledek,snad se bude líbit.









