
Suroviny
40-45 porcí
- Korpus (spodní 30 cm):
- – 10 vajec
- – 500 g cukru písek
- – 500 g polohrubé mouky
- – 1 prášek do pečiva
- – 2 špetky soli
- – 25 lžic oleje
- – 20 lžic horké vody
- Korpus (prostřední hranatý, hrana 14 cm):
- – 8 vajec
- – 400 g cukru písek
- – 400 g polohrubé mouky
- – 3/4 prášku do pečiva
- – špetka soli
- – 20 lžic oleje
- – 16 lžic horké vody
- 2 korpusy (horní 10 cm):
- – 5 vajec
- – 250 g cukru písek
- – 250 g polohrubé mouky
- – 1/2 prášku do pečiva
- – špetka soli
- – 12 lžic oleje
- – 10 lžic horké vody
- Ořechový krém (spodní a horní korpus):
- – 5 ks másla
- – 15 dkg mletých ořechů
- – 2 vanilkové pudinky
- – 0,5 l mléka
- – cukr moučka podle chuti
- Čokoládový krém (prostřední korpus):
- – 1 máslo
- – 1 čokoládový pudink
- – 0,25 l mléka
- – 2 lžíce nutelly
- – cukr moučka podle chuti
- 3 kg potahovací hmoty K2
- 300 g pikantní marmelády
- cukrářské perličky
- potravinářské barvy
- potravinářské lepidlo
- 100 g královské glazury
Postup přípravy receptu
-
První den upečeme korpusy.
-
Z bílků a soli vyšleháme pevný sníh.
-
Žloutky a cukr vyšleháme důkladně do pěny a postupně všleháme vodu a olej, poté vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec lehce vmícháme sníh.
-
Pečeme v předehřáté troubě na 160°C cca 40 min, ke konci zkusíme špejlí, zda je těsto propečené i uprostřed.
-
Vychladlé korpusy prožízneme, pomažeme marmeládou a krémem, částí krému tence pomažeme i povrch jednotlivých korpusů a dáme do lednice vychladit a zpevnit do druhého dne.
-
Na krémy vyšleháme máslo s cukrem, všleháme vychlazený uvařený pudink, do světlého krému vmícháme strouhané ořechy, do tmavého nutellu.
-
Spodní korpus byl upečen ve formě 30 cm a 2x proříznut.
-
Prostřední korpus byl upečen na hlubším plechu, poté vyříznut čtverec o hraně 14 cm a 1x prožíznut a ze zbytku korpusu byl poskládán prostřední plát.
-
Vrchní korpus je složený ze dvou korpusů pečených ve formě 15 cm a poté vykrojených na průměr 10 cm, korpusy 2x proříznuty, takže vznikly 4 pláty.
-
Druhý den potáhneme jednotlivé korpusy základním potahem (bílý, fialový), sesadíme dohromady na zpevňovací kolíky a plata, ozdobíme květy, proužky a mašlí z potahovací hmoty, perlami, vyšlehanou královskou glazurou.
Poznámka od kuchařky
Podrobněji ke korpusům http://www.toprecepty.cz/recept/17144-olejovy-korp…