Svatební dort fialovobílý

69
- reklama -

Suroviny
40-45 porcí

Korpus (spodní 30 cm):
– 10 vajec
– 500 g cukru písek
– 500 g polohrubé mouky
– 1 prášek do pečiva
– 2 špetky soli
– 25 lžic oleje
– 20 lžic horké vody
Korpus (prostřední hranatý, hrana 14 cm):
– 8 vajec
– 400 g cukru písek
– 400 g polohrubé mouky
– 3/4 prášku do pečiva
– špetka soli
– 20 lžic oleje
– 16 lžic horké vody
2 korpusy (horní 10 cm):
– 5 vajec
– 250 g cukru písek
– 250 g polohrubé mouky
– 1/2 prášku do pečiva
– špetka soli
– 12 lžic oleje
– 10 lžic horké vody
Ořechový krém (spodní a horní korpus):
– 5 ks másla
– 15 dkg mletých ořechů
– 2 vanilkové pudinky
– 0,5 l mléka
– cukr moučka podle chuti
Čokoládový krém (prostřední korpus):
– 1 máslo
– 1 čokoládový pudink
– 0,25 l mléka
– 2 lžíce nutelly
– cukr moučka podle chuti
3 kg potahovací hmoty K2
300 g pikantní marmelády
cukrářské perličky
potravinářské barvy
potravinářské lepidlo
100 g královské glazury

Postup přípravy receptu

  1. První den upečeme korpusy.

  2. Z bílků a soli vyšleháme pevný sníh.

  3. Žloutky a cukr vyšleháme důkladně do pěny a postupně všleháme vodu a olej, poté vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec lehce vmícháme sníh.

  4. Pečeme v předehřáté troubě na 160°C cca 40 min, ke konci zkusíme špejlí, zda je těsto propečené i uprostřed.

  5. Vychladlé korpusy prožízneme, pomažeme marmeládou a krémem, částí krému tence pomažeme i povrch jednotlivých korpusů a dáme do lednice vychladit a zpevnit do druhého dne.

  6. Na krémy vyšleháme máslo s cukrem, všleháme vychlazený uvařený pudink, do světlého krému vmícháme strouhané ořechy, do tmavého nutellu.

  7. Spodní korpus byl upečen ve formě 30 cm a 2x proříznut.

  8. Prostřední korpus byl upečen na hlubším plechu, poté vyříznut čtverec o hraně 14 cm a 1x prožíznut a ze zbytku korpusu byl poskládán prostřední plát.

  9. Vrchní korpus je složený ze dvou korpusů pečených ve formě 15 cm a poté vykrojených na průměr 10 cm, korpusy 2x proříznuty, takže vznikly 4 pláty.

  10. Druhý den potáhneme jednotlivé korpusy základním potahem (bílý, fialový), sesadíme dohromady na zpevňovací kolíky a plata, ozdobíme květy, proužky a mašlí z potahovací hmoty, perlami, vyšlehanou královskou glazurou.

Poznámka od kuchařky

Podrobněji ke korpusům http://www.toprecepty.cz/recept/17144-olejovy-korp…