
Suroviny
8 porcí
- 6 lžic cukru krystalu
- 1 citron
- 2 pomeranče
- 1/2 jablka
- 1/2 hrušky
- sušené švestky
- rozinky
- sušené datle
- 2 litry červeného vína
- 2 celé skořice
- 2 ks badyánu
- 4 ks hřebíčku
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si nakrájíme na malé kostičky jablko a hrušku. Zvlášť si nakrájíme na měsíčky nebo kolečka citron a pomeranč. Druhý nakrájíme také, ale dáme jej bokem na ozdobu sklenic.
-
Dáme do hrnce 6 lžic cukru a nasypeme na něj citron s pomerančem. Mícháme, aby se směs nepřipálila, neboť nám cukr začne karamelizovat a vzniká nám základ nápoje.
-
Do vzniklého karamelu nalijeme víno, přisypeme skořici, hřebíček a badyán. Až začne víno pěnit, sundáme ze sporáku – nesmí vřít! Teď nasypeme nakrájená jablko, hrušku, švestky, rozinky a nakrájené datle.
-
Necháme přikryté pod pokličkou odležet. Nazdobíme si sklenice, kraj přetřeme citronem a namočíme do cukru, plátky pomeranče nakrojíme a dáme na kraj sklenice.
-
Badyán a skořici vytáhneme a také použijeme jako ozdobu. Podáváme teplé.
Poznámka od kuchařky
Nejlepší je až druhý den, kdy jablka a hrušky do sebe natáhnou chuť vína. Pokud máte doma sušené červené špendlíky, tak neváhejte použít – výborně doplňují a zvýrazňují chuť nápoje.









