
Suroviny
8 porcí
- 150 g červené fazole
- 100 g sušené houby
- 1 ks cibule
- 2 ks malá mrkev
- 1 ks malá petržel
- 1/4 ks celer
- 1/8 hlávky kapusta
- 1 ks jarní cibulka
- 2 stroužky česnek
- 150 g domácí uzený bok
- 150 g domácí zvěřinová (papriková) klobása
- 1 lžička drcený kmín
- 1/2 lžičky mleté nové koření
- 1 ks bobkový list
- 1 lžička majoránka
- 1/2 lžičky pepř
- Sádlo
- Sůl
- 150 ml zakysaná smetana
- 2 lžíce hladká mouka
- 3 l hovězí vývar
Postup přípravy receptu
-
V hrnci nechám rozpálit lžíci sádla. Na sádlo vsypu na kostky nakrájený bok a zarestuji jej.
-
Pak přisypu na kostky nakrájenou klobásu. Přidám nové koření a bobkový list a nechám 3 minuty smažit a pak přidám na drobno nasekanou cibuli a na kostičky nakrájenou zeleninu. Prudce osmažím.
-
Nasypu namočené, okapané a překrájené houby. Okmínuji a osolím a opět nechám krátce zarestovat.
-
Pak vše zasypu hladkou moukou a nechám za neustálého míchání prosmažit.
-
Cca po 3 minutách vliji do hrnce fazole i se zbytkem vody, ve které fazole přes noc bobtnaly a zaliji vývarem.
-
Míchám polévku než přijde do varu a pak na mírném ohni vařím cca 1 hodinu než fazole změknou.
-
Do kysané smetany nasypu lžíci mouky, rozmíchám a pak „zavrtím“ do polévky, přisypu majoránku a přivedu zpět do varu.
-
Nechám ještě asi 20 minut vařit, případně dochutím solí a pepřem, vyndám bobkový list a pak podávám zdobené petrželkou.