Suroviny
- 10 plátků mořské řasy nori
- 1 salátová okurka
- 1-2 mrkve
- 1,5 šálku sushi rýže
- 5 lžic rýžového octa
- cukr
- sůl
- křen wasabi
- sójová omáčka
Postup přípravy receptu
-
Rýži uvaříme jako obvykle a necháme ji vychladnout, nejlépe tak, že ji rozprostřeme na tác.
-
Svaříme rýžový ocet s cukrem a solí a do teplého vmícháme wasabi křen a sójovou omáčku. Opatrně promícháme s chladnoucí rýží.
-
Na rolovací podložku položíme plátek řasy a do dvou třetin rozprostřeme rýži, asi v půlcentimetrové vrstvě. Umačkáme ji a na kraj (nejblíž k sobě) položíme špalíček salátové okurky (po celé délce) a stejně tak špalíček mrkve. Za pomoci podložky pevně stočíme, necháme odležet (mezitím připravujeme další rolky) a posléze nakrájíme na cca dvoucentimetrové kousky.
-
Podáváme s wasabi a sójovou omáčkou k namáčení.
Poznámka od kuchařky
Místo salátové okurky můžeme použít plátky avokáda, které jsme lehce osolili a pokapali citrónovou šťávou.