
Suroviny
- 100 g žaludové mouky
- 130 g bezlepková mouka (Doves Farm, Schar)
- 50 g strouhaného kokosu
- 130-160 g cukru (podle toho, jak máme rádi sladké)
- 1/4 lžičky xanthanu
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 2 lžíce oleje
- 100 ml vody
Postup přípravy receptu
-
Všechny sypké suroviny promícháme v hlubší misce. Přidáme olej a po částech přiléváme vodu, až vznikne tužší kompaktní těsto. Ochutnáme ho a podle vlastní chuti dosladíme. Rukama tvoříme menší kuličky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Každou kuličku pak rozmáčkneme vidličkou, čímž vytvoříme tvar sušenky se zajímavým vzorem na povrchu.
-
Pečeme při 160°C asi 15-18 minut. Při kratší době pečení jsou sušenky měkké, při delší křupavé. Pro nedietáře lze zaměnit bezlepkovou mouku za běžnou hladkou a vynechat xanthan.
Poznámka od kuchařky
Žaludová mouka byla ceněnou především v dobách nedostatku, kdy byl omezen přísun jiných potravin a kdy se žaludy používaly jako výživná potravina, která našim předkům udržela zdraví i v mnohdy velmi tvrdých podmínkách.
Moderní výzkumy potvrzují její vysokou nutriční hodnotu, obsahuje totiž vysoká množství látek důležitých pro lidské zdraví. V porovnání s moukou pšeničnou je žaludová mouka několikanásobně bohatší na draslík, vápník a hořčík. Dále je významným zdrojem vitaminů skupiny B a obsahuje také vyšší podíl vlákniny, která je nezbytná pro správnou funkci trávící soustavy. Kromě toho obsahuje také více než 5% nenasycených mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na lidský organismus.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.








