Sušenky z žaludové mouky s kokosem bez lepku, mléka a vajec

67
- reklama -

Suroviny

100 g žaludové mouky
130 g bezlepková mouka (Doves Farm, Schar)
50 g strouhaného kokosu
130-160 g cukru (podle toho, jak máme rádi sladké)
1/4 lžičky xanthanu
1/2 lžičky jedlé sody
2 lžíce oleje
100 ml vody

Postup přípravy receptu

  1. Všechny sypké suroviny promícháme v hlubší misce. Přidáme olej a po částech přiléváme vodu, až vznikne tužší kompaktní těsto. Ochutnáme ho a podle vlastní chuti dosladíme. Rukama tvoříme menší kuličky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Každou kuličku pak rozmáčkneme vidličkou, čímž vytvoříme tvar sušenky se zajímavým vzorem na povrchu.

  2. Pečeme při 160°C asi 15-18 minut. Při kratší době pečení jsou sušenky měkké, při delší křupavé. Pro nedietáře lze zaměnit bezlepkovou mouku za běžnou hladkou a vynechat xanthan.

Poznámka od kuchařky

Žaludová mouka byla ceněnou především v dobách nedostatku, kdy byl omezen přísun jiných potravin a kdy se žaludy používaly jako výživná potravina, která našim předkům udržela zdraví i v mnohdy velmi tvrdých podmínkách.

Moderní výzkumy potvrzují její vysokou nutriční hodnotu, obsahuje totiž vysoká množství látek důležitých pro lidské zdraví. V porovnání s moukou pšeničnou je žaludová mouka několikanásobně bohatší na draslík, vápník a hořčík. Dále je významným zdrojem vitaminů skupiny B a obsahuje také vyšší podíl vlákniny, která je nezbytná pro správnou funkci trávící soustavy. Kromě toho obsahuje také více než 5% nenasycených mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na lidský organismus.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.