
Suroviny
- 170 g hladké mouky
- 100 ml tahini (hladkého a tekutého)
- 50-100 ml agávového sirupu (nebo datlového, javorového,100 ml sirupu=130 g)
- 1 KL prášku do pečiva
- 1/2 KL vanilkového extraktu (nebo1 fruktózový vanilkový cukr)
Postup přípravy receptu
-
Předehřeji troubu na 170 ° C.
-
Ve velké misce vyšlehám sirup, tahini a vanilkový extrakt do hladka.
Přidám mouku, prášek do pečiva a promíchám stěrkou, pak zpracuji na vále. -
Vznikne vlhké, lepivé a snadno tvarovatelné těsto. Nechám ho odpočinout v lednici, chladem ztratí lepkavost a lépe se s ním pracuje. Vytvaruji váleček, odkrajuji kousky a z nich vyválím kuličky velikosti vlašského ořechu (30 g).
-
Na talíř nasypu sezamové semínko, kuličky do něj položím a rozmáčknu dnem hrnku, omočeném v hladké mouce, na sílu těsta 3 mm.
-
Neposypanou stranou je uložím na plech s pečícím papírem. Peču 10-15 minut bez horkovzduchu.
Poznámka od kuchařky
Pokud neradi sušenky křoupeme a raději žvýkáme, nahřejeme troubu pouze na 160°C. Sušenek je cca 40 ks. Po upečení dobře drží reliéf vzorku, zespodu namočíme do sezamu, zmáčkneme razítkem na sušenky.