Sušenky tahini (Dělená strava podle LK – Kytičky)

82
- reklama -

Suroviny

170 g hladké mouky
100 ml tahini (hladkého a tekutého)
50-100 ml agávového sirupu (nebo datlového, javorového,100 ml sirupu=130 g)
1 KL prášku do pečiva
1/2 KL vanilkového extraktu (nebo1 fruktózový vanilkový cukr)

Postup přípravy receptu

  1. Předehřeji troubu na 170 ° C.

  2. Ve velké misce vyšlehám sirup, tahini a vanilkový extrakt do hladka.
    Přidám mouku, prášek do pečiva a promíchám stěrkou, pak zpracuji na vále.

  3. Vznikne vlhké, lepivé a snadno tvarovatelné těsto. Nechám ho odpočinout v lednici, chladem ztratí lepkavost a lépe se s ním pracuje. Vytvaruji váleček, odkrajuji kousky a z nich vyválím kuličky velikosti vlašského ořechu (30 g).

  4. Na talíř nasypu sezamové semínko, kuličky do něj položím a rozmáčknu dnem hrnku, omočeném v hladké mouce, na sílu těsta 3 mm.

  5. Neposypanou stranou je uložím na plech s pečícím papírem. Peču 10-15 minut bez horkovzduchu.

Poznámka od kuchařky

Pokud neradi sušenky křoupeme a raději žvýkáme, nahřejeme troubu pouze na 160°C. Sušenek je cca 40 ks. Po upečení dobře drží reliéf vzorku, zespodu namočíme do sezamu, zmáčkneme razítkem na sušenky.