Suroviny
- 1 hrnek bezlepkové mouky (použila jsem Doves Farm bílou)
- 1 hrnek pohankových vloček
- 3/4 hrnku strouhaného kokosu
- 1/2 hrnku cukru
- 140 g margarínu bez obsahu mléka (např. Stella)
- 3 lžíce agávového sirupu (rýžového, kukuřičného nebo medu)
- 3 lžíce horké vody
- 1/2 lžičky jedlé sody
Postup přípravy receptu
-
V míse smícháme mouku, vločky, kokos a cukr. Margarín a sirup rozehřejeme, přidáme vodu a sodu a vše vlijeme do mísy se sypkými surovinami. Důkladně promícháme. Je-li směs příliš sypká, přidáme ještě trochu vody.
-
Z hmoty pomocí lžiček formujeme sušenky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Mezi sušenkami necháme menší mezery, během pečení trochu nabudou.
-
Pečeme při 160°C asi 12 minut, až začnou okraje zlátnout. Po upečení necháme zcela vychladnout na plechu.
Poznámka od kuchařky
Anzac sušenky pocházejí z Nového Zélandu. Křupavé sušenky z trvanlivých surovin se staly oblítenou stravou vojáků za první světové války. Zkratka ANZAC znamená „Australian and New Zealand Army Corps“. Každoročně si 25. dubna Australané a Novozélanďané připomínají „Anzac Day“ – den, kdy v roce 1915 vojáci těchto dvou zemí svedli po boku Britů a Francouzů krvavou bitvu první světové války na pobřeží Turecka. Něco více o těchto tradičních sušenkách: http://www.tyden.cz/rubriky/apetit/vareckou-po-map…
Inspiraci jsem čerpala zde: http://www.healtheries.co.nz/healthy-and-gluten-fr…
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.