Sušená rajčata v olejové lázni

61
- reklama -

Suroviny
individuálně

2 kg zralých pevných rajčat
3OO ml olivového oleje
lžička octa
sůl
(sušené bylinky)
1 lžička bazalka
1 lžička oregáno
1 lžička tymián
1 lžička provensálské koření
1 lžička česnek

Postup přípravy receptu

  1. Rajčata umyjeme a krájíme buď na cca 3mm plátky nebo rozkrojíme příčně. V tom případě ostrou lžičkou vydlabeme středovou dužinu, kterou můžeme použít např. do leča.

  2. Rozkrojená rajčata mírně osolíme a vložíme buď do trouby nebo do sušičky na ovoce. A sušíme..dlouho…
    V horkovzdušné troubě jsem při teplotě 70°C sušila celou noc asi 12 hodin.

  3. Pokud nemáte sušičku a budete sušit v troubě, je lépe rajčátka rozložit na mřížku, výrazně tím zkrátíte proces sušení. Tak máme usušeno, rajčata přendáme do misky, zakápneme lžičkou octa (možno použít i balzamikový), přidáme bylinky a důkladně promícháme.

  4. Do kastrolu nalejeme olivový olej a zahříváme až k bodu varu.

  5. Sklenici, do které dáme rajčata, vypláchneme horkou vodou.

  6. Do horké sklenice naskládáme rajčata zhruba do 3/4 sklenice, ne výše, protože olejem rajčata nabudou na objemu.

  7. Nyní přichází „nebezpečná“ fáze…na napěchovaná rajčata lejeme pomalu a velmi OPATRNĚ!!! olej. Prská, bublá a hlavně!!! PÁLÍ!!! A nehoda není náhoda.

  8. Sklenici(s chňapkou na své vlastní chňapce) pevně zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.Po 24 hodinách můžeme ochutnat.

Poznámka od kuchařky

Správně usušená rajčata mají pokroucené, zkrabacené okraje, ale nešustí jako např. usušené hříbky. Pakliže se stane, že je přesušíme, nic hrozného se neděje, zalijeme je horkou vodou a necháme cca 2 minutky nabobtnat a dále pokračujeme dle návodu. Samozřejmě že je necháme na sítku okapat.

Recept jsem si našla na internetu a mírně upravila k obrazu svému.

Zkuste, je to veliká dobrota a určitě vyjde levněji,než předražená v obchodě.

Olej samozřejmě použijeme do různých zeleninových či těstovinových salátů nebo k marinování masenka….luxusní záležitost.

Abych předešla výtkám, že už tu podobné recepty jsou..Jsou, ale tento je přece jenom jiný a (dle mého) dost podrobně rozepsaný, takže je vhodný i pro začínající kuchařky a kuchaře.

Je to i moje letošní „sušená“ premiéra.

Ze 2kg čerstvých rajčat je cca 260g sušených…

A ještě jsem zapomněla napsat,že hladina oleje má být nad rajčaty..a to už je snad vše.

Není, jak jsem byla, správně, upozorněna, že pokud sušíte v sušičce, plata se musí prohazovat…dolní doprostřed, horní dolů, zkrátka prostřídat neboť teplota dole je jiná než nahoře..to je, co??? Objev..hehe!!!