![Sušená rajčata v oleji_5ff8220142b6d.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/susena-rajcata-v-oleji_5ff82201351ac.jpeg)
Suroviny
- sušená rajčata (doma v sušičce nebo koupená, odkaz v Poznámce)
- 1 litr vody
- 100 ml octu
- olivový olej
- česnek
- bazalka
- tymián
- a další bylinky.
Postup přípravy receptu
-
vodu s octem uvedeme k varu, do vřícího vhodíme sušená rajčata a vodu vypneme.
-
Rajčata zatížíme, aby byla potopená, zakryjeme pokličkou a přímo ve vodě s octem necháme vyhladnout. Scedíme, rajčata necháme dobře okapat a pak je, pokud možno co nejvíce, osušíme.
-
Skleničky, nachystané na naložení rajčat po vymytí ještě vysterilizujeme ve vřící vodě, vyndáme a necháme vyschnout dosucha.
-
Na dno skleničky kápneme olej a vrstvíme rajčata, prokládáme bylinkami a plátky česneku, vrstvy zaléváme olejem. Rajčata ve sklínce mírně umačkáváme lžící (tím šetříme množství použitého oleje) a dbáme, aby mezi nimi nezůstaly vzduchové bubliny.
-
Poslední vrstvu je dobré ve sklenici přidržet na místě – třeba kusem špejle, příčně vzpříčeným pod zúženým hrdlem sklenice, a rajčata zalít olejem.
-
Časem rajčata olejem mírně zbobtnají a je třeba, aby nevystupovala nad olejovou hladinu a zůstala bez přístupu vzduchu.
-
Necháme uložené v chladnější, tmavé místnosti, nemusí být nutně v lednici – tam by olej ztuhnul.
-
Po 2-3 týdnech jsou rajčata vhodná ke konzumaci.
-
Olej po rajčatech je opravdu velice příjemně voňavý, vhodný třeba na špagety nebo pokapání pečené foccacie.
Poznámka od kuchařky
Výborná sušená rajčata prodávají tady http://www.susena-rajcata.cz/
Tento recept najdete na stránkách www.pekarnomanie.cz