Sušená jablka a hrušky

86
- reklama -

Suroviny

jablka
hrušky

Postup přípravy receptu

  1. Ze syrového ovoce vykrojíme jadřince a nakrájíme ho na plátky silné asi 0,3 – 0,5 cm. Je jen na vás, zda ovoce oloupete, nebo si uchováte vitamíny ve slupce. Pokud chceme, aby ovoce zůstalo po usušení světlé, vhazujeme při krájení plátky do octové vody a před sušením osušíme utěrkou.


    Zobrazit celý recept

  2. Poklademe na bílý (nejlépe pečící papír) nebo na připravené rošty a sušíme volně v teplejší místnosti. Aby to nepřekáželo, můžeme uložit k sušení na pečícím plechu nahoru na skříň. Ideálně se ovoce suší, když víko z krabice od bot vyložíte pečícím papírem a položíte ho na radiátor.

  3. Maximálně za 2 dny je ovoce usušené, je pružné a uvnitř plátku suché. Pokud se plátky špatně suší, je dobré je v polovině sušení obrátit na druhou stranu.

  4. Nemám dobré zkušenosti se sušením v troubě, většinou ovoce přeschne, láme se a není tak chutné. Skladujeme v papírovém nebo plátěném sáčku v suchu.

Poznámka od kuchařky

Tohle je dobrý způsob, jak se zbavit ovoce horší kvality, které už nechceme zavařovat a nedá se uskladnit. Je to nejen zdravý pamlsek, ale sušené ovoce má i různé využití v kuchyni, navíc vám místnost hezky provoní.