
Suroviny
25 porcí
- 500 g polohrubé mouky
- 240 g třtinového cukru (může být i krystal,já ale dávám všude třtinový)
- 0,4 l mléka
- 2 dcl oleje
- 2 celá vejce
- 2-4 lžíce jakékoliv marmelády (nebo povidel)
- 2 lžíce medu
- 2-3 lžíce kakaa
- 1 lžička jedlé sody
- 1 prášek do perníku
- špetka soli
- 1 lžička mleté skořice
- může být perníkové koření
Postup přípravy receptu
-
Vše dobře vymícháme (aby nebyly hrudky) a nalejeme na vymazaný a vysypaný plech. Je toho opravdu dost, perník hodně vyběhne. (Když ho nedělám na větši akci tak peču z poloviční dávky).
-
Pečeme ve vyhřáté troubě 25-30 minut. Nejprve 20 minut na 180°C a poté ztlumíme na 150°C. Perník je hotový až se okraje odchylují, pro jistotu zkusíme párátkem.
Poznámka od kuchařky
Do základního receptu můžete přidat nasekané ořechy nebo mandle, rozinky, kandované ovoce, případně polít libovolnou polevou a ozdobit. (Já dělám čokoládovou polevu+kokos)
V původním receptu je 300 g cukru, snažím se ale dávky všude, kde to jde snižovat. Ale pokud máte rádi opravdu sladké, tak to dodržte, anebo dejte více medu.
Doma moc nemusíme dorty, takže mě napadlo zapíchat svíčky do perníku (ten na obrázku je z poloviční dávky) a čokoládou vylít číslo 🙂
Energetické hodnoty na 100 g
1890 kJ
sacharidy – 50g
tuky -22 g
bílkoviny – 7g
Jeden menší kousek má tak 50 g, je to kalorická bomba, takže pokud hubnete, vynechte ořechy a marmeládu, kakaa dejte jen trošku pro barvu a dejte méně cukru (popřípadě nahraďte medem).