
Suroviny
- Dle počtu strávníků:
- chřest
- sůl
- hladká mouka
- rozšlehané vejce
- strouhanka
- olej na smažení
- Dále dle chuti:
- šunka nebo šunkový salám
- sýr tence nakrájený uzený, gouda…
- česneková pasta
- koření dle chuti
Postup přípravy receptu
-
Chřest můžeme použít jak zelený, tak i bílý, ten ale musíme nejprve oloupat. Chřest dáme na cca 5 minut povařit do osolené vody, poté slijeme a necháme okapat a zchladnout.
-
Chřest můžeme obalit už takto předvařený v mouce, vejcích a strouhance, ale můžeme ho také ještě před obalením ochutit různým kořením dle vlastní chuti nebo česnekovou pastou. U nás vede varianta se šunkou nebo se sýrem, kdy každou tyčinku chřestu obalíme do slabě na plátky tence pokrájené šunky nebo sýra. Sýr musí být předem vyndaný z lednice, aby změkl a byl poddajný a při obalování se nerozbaloval. Lepší jsou tučnější sýry.
-
Obalený chřest v trojobalu smažíme v rozpáleném oleji ze všech stran dozlatova.
-
Podáváme s bramborovou přílohou, různými dipy s česnekem, zázvorem, bylinkami… nebo s tatarkou, okurkovým salátem…









