
Suroviny
1 – 2 porce
- Na těsto :
- 140 ml vody
- 3 PL změklého másla
- 60 g polohrubé mouky
- 2 promíchaná vejce
- hrst strouhaného sýru
- 1 KL dijonské hořčice
- sůl
- Náplň:
- hrst hub (čerstvých nebo mražených)
- hrst na nudličky nakrájené šunky
- čerstvé bylinky
- máslo
- hladká mouka
- cca 100 – 150 ml mléka nebo vývaru
- nastrouhaný sýr
- strouhanka na posypání
- pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Na těsto rozpustíme v kastrůlku vodu s máslem, než začne voda vřít, mělo by být máslo rozpuštěné a od doby varu necháme cca půl minuty provařit.
-
Odstavíme a hned vmícháme mouku se solí. Stále mícháme a jakmile se těsto nelepí na stěny a vařečku, odložíme a necháme zchladnout.
-
Na pánvi orestujeme na másle nejprve šunku, vyjmeme a orestujeme houby do vypaření tekutiny. Osolíme, vyjmeme.
-
V pánvi umícháme z 1 PL másla a 1 PL hladké mouky jíšku, zalijeme postupně mlékem nebo vývarem a jakmile je bešamel hladký, přidáme houby, šunku a posekané bylinky. Odstavíme, dochutíme solí a pepřem.
-
Do těsta vmícháme hořčici, osolíme a postupně po menších dávkách zašleháváme vejce. Pokud je hmota hladká, lesklá a poměrně drží tvar, je hotovo. Může se stát, pokud jsou vejce velká, že je celá nevmícháte.
-
Nakonec vmícháme hrst nastrouhaného sýru.
-
Do zapékací misky přendáme těsto a od středu ho vytlačíme do stran, na dně by měla zůstat jen slabá vrstvička.
-
Vložíme šunkovou směs, posypeme trochou strouhanky a dáme do trouby, rozpálené na 200°C. Neotvíráme troubu.
-
Po 20 minutách stáhneme teplotu na 180°C a pečeme ještě cca 20 minut do zlatova.
-
Před koncem pečení posypeme sýrem a necháme zapéct.
Poznámka od kuchařky
Gougere pochází z Burgundska a je to velice oblíbený pokrm i ve formě malých slaných “ koláčků „. Jedná se o sýrové odpalované těsto. Náplně se dávají různé ( kuřecí, zvěřina, mořské plody …) nebo žádné.
Recept je z knihy Velká mezinárodní kuchařka
Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/
Moje recepty najdete také na http://inkitchenopen.blogspot.cz/