Šunkové posúšiky

54
- reklama -

Suroviny

500 g hladké mouky
42 g droždí
mléko (- množství podle potřeby, abychom měli tuhé kynuté těsto)
trochu cukru
200 g brambor – studené, uvařené a jemno nastrouhané
sůl
Náplň:
200 g mletá šunka nebo mleté uzenou maso
2 žloutky
pepř
cca 100 ml zakysané smetany

Postup přípravy receptu

  1. Z droždia, trochy cukru a trochu vlažnej vody alebo mlieka spravíme kvások. Po oživení vypracujeme cesto s ostatnými surovinami. Necháme v teple vykysnúť.

  2. Medzitým pomelieme šunku, údené mäso, zmiešame so žĺtkami, smotanou, okoreníme. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na cca 4 mm, vykrajujeme kolečká hrnčekom, ukladáme plnku, druhým kolečkom prikryjeme a pritlačíme.

  3. Cca 30 minút necháme stáť, potom ukladáme na plech na pečící papier, potrieme olejom a asi 20-30 minút pečieme.

  4. Druhá možnosť je vysmážať v oleji na panvici. Ak sa chceme vyhnúť „odpadu“, po vyvaľkaní cesta krájame štvorce, tie plníme a prehneme na trojuholník.

Poznámka od kuchařky

Suroviny udávam približne, pretože takéto veci robím od oka.

Posúšiky sa hodia na pohostenie k pivu, vínu, ak to nepreženieme s korením, veľmi chutí aj deťom. Moje si to s obľubou nosili aj do školy na desiatu.