
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 42 g droždí
- mléko (- množství podle potřeby, abychom měli tuhé kynuté těsto)
- trochu cukru
- 200 g brambor – studené, uvařené a jemno nastrouhané
- sůl
- Náplň:
- 200 g mletá šunka nebo mleté uzenou maso
- 2 žloutky
- pepř
- cca 100 ml zakysané smetany
Postup přípravy receptu
-
Z droždia, trochy cukru a trochu vlažnej vody alebo mlieka spravíme kvások. Po oživení vypracujeme cesto s ostatnými surovinami. Necháme v teple vykysnúť.
-
Medzitým pomelieme šunku, údené mäso, zmiešame so žĺtkami, smotanou, okoreníme. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na cca 4 mm, vykrajujeme kolečká hrnčekom, ukladáme plnku, druhým kolečkom prikryjeme a pritlačíme.
-
Cca 30 minút necháme stáť, potom ukladáme na plech na pečící papier, potrieme olejom a asi 20-30 minút pečieme.
-
Druhá možnosť je vysmážať v oleji na panvici. Ak sa chceme vyhnúť „odpadu“, po vyvaľkaní cesta krájame štvorce, tie plníme a prehneme na trojuholník.
Poznámka od kuchařky
Suroviny udávam približne, pretože takéto veci robím od oka.
Posúšiky sa hodia na pohostenie k pivu, vínu, ak to nepreženieme s korením, veľmi chutí aj deťom. Moje si to s obľubou nosili aj do školy na desiatu.