Šunkofleky s brambory

195
- reklama -

Suroviny
4 porce

těstoviny fleky
uzené maso ( obrané 2 žebra )
2 vejce
4 brambory
zelená cibulka
1 větší cibule
ocet
olej
sůl
pepř
cukr

Postup přípravy receptu

  1. Uvaříme těstoviny a zvlášt oloupané a na kolečka nakrájené brambory do poloměkka.

  2. Uzené maso popřípadě překrájíme.

  3. Připravíme si zálivku: Cibule na kostičky dáme do kastrůlku na rozpálený olej (aby byla cibule pokryta olejem) a necháme zpěnit, poté zakápneme octem, necháme spařit, přidáme 1 hrnek vody, špetku soli a lžicku cukru a odstavíme.

  4. Do zapékací mísy či pekáče pokládáme na dno uvařené a vychladlé brambory, zasypeme uzeným masem, průběžně zalíváme zálivkou s cibulí a dáme vrstvu těstovin, část si necháme na úplný konec, brambory a uzené maso tak, dokud máme suroviny.

  5. Zbylou část těstovin smícháme s rozšlehanými vejci a nakrájenou zelenou cibulkou.

  6. Zapékací mísu dáme do rozehřáté trouby a necháme zezlátnout. Nakonec přidáme vejce s těstovinou. Zapečeme dozlatova.

Poznámka od kuchařky

Netradiční „šunkofleky“ které více zasytí a zvětší množství díky bramborám. Přidat se může klasicky okurka.

Zálivka se u nás dělá už od prababičky klasicky do vánočního bramborového salátu, která pokrm báječně ochutí, jinak převážně u jiných znám případ syrové cibule.

a bonus -pokrm není suchý 🙂