Suroviny
- 1/2 kg libové vepřové maso (pečeně, krkovice, atd., bez kosti)
- 1 vepřové koleno
- 1/2 vepřové hlavy
- 1 vepřový jazyk
- bobkový list
- nové koření
- pepř
- 1 celá cibule
- 2-3 stroužky česneku
- sůl
- 1 balení želatiny na vaječnou tlačenku
Postup přípravy receptu
-
Maso na povrchu očistíme. Uvaříme doměkka koleno a půlku vepřové hlavy v mírně osolené vodě s cibulí a česnekem spolu s 1-2 bobkovými listy, celým pepřem (5 -10 kuliček) a novým kořením (5 kuliček) v co nejmenším množství vody, jen aby bylo maso ponořené. V tomtéž vývaru uvaříme „tak akorát“ (aby se nerozpadalo) vepřové maso s jazykem. Vývar je nutné trochu zredukovat, je-li vývaru hodně a je-li řídký.
-
Vybereme maso a dáme chladnout. Z jazyku odkrojíme podjazyčí. Vybereme z vývaru cibuli a stroužky česneku, ty vyhodíme.
-
Maso z kolene a hlavy obereme z kostí a pokrájíme na větší kostky, taktéž ostatní maso. Jazyk může být i na drobnější kousky. Z vývaru vybereme i koření a bobkový list. Nebo je možné je ve vývaru ponechat (mě tam nevadí).
-
V horkém vývaru v hrnku rozpustíme za stálého míchání želatinu. Želatinu už nevaříme.
-
Maso dáme do nízké větší nádoby, kde bude chladnout a sulcovatět (já používám skleněnou zapékací mísu nebo i plastovou krabici cca 2,5 l s víkem na pozdější přímé uložení v lednici). Maso promícháme.
-
Zalíjeme rozpuštěnou želatinou a dolijeme těsně nad povrch masa horkým vývarem z masa. Osolíme a opepříme podle chuti a důkladně promícháme. Dáme chladnout na studené místo.
Během stydnutí sulcotlačenky směs občas promícháme, aby se maso neusadilo dole a sulc nad ním. -
Po vychladnutí je možné lžící seškrábnout vystydlé sádlo, to vyhodit nebo použít do vaření.
Poznámka od kuchařky
Je to v podstatě tlačenka bez vaření v „rukávu“ či žaludku.
Recept je od mého zemřelého kamaráda K.Č., výborného kuchaře-samouka.