Sulc – klasický recept, podle starých řeznických norem

75
- reklama -

Suroviny

10 ks vepřových nožiček
2 kg vepřových kůží
bobkový list
nové koření celé
celý pepř
mletý pepř
cibule
ocet
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Nožičky rozvaříme doměkka, nejlépe v tlakovém hrnci, kam jsme přidali nové koření, bobkový list, celý pepř, sůl.


    Zobrazit celý recept

  2. Do dalšího hrnce dáme vařit kůže, aby byly jen ponořené a opět stejné koření.

    Po uvaření necháme vystydnout. Nožičky obereme a pak i s kůžemi nameleme. Nožičky na jemno a polovinu kůží také na jemno, zbytek může být namletý hruběji.

  3. Vše vložíme do větší mísy nebo lavoru, přecedíme vývar z kůží a popřípadě i z nožiček, pak osolíme, opepříme a dáme cibuli nakrájenou na drobno, podle chuti dáme ocet. Musíme počítat s tím, že chuť octa se při chladnutí stáhne, tak můžeme udělat kyselejší.

  4. Nalijeme na plech nebo můžeme dát do ozdobných misek a necháme ztuhnout do druhého dne. Podáváme s chlebem, kdo má rád více cibule, může přidat na to ještě znovu cibuli a ocet.

  5. Pro vylepšení jsem do toho občas namlela maso, které jsem obrala z vepřových žebírek, nebo přidala vařit jedno kolínko.

Poznámka od kuchařky

Dělávala jsem ho do obchodu na prodej, do těchto mističek, ale opravdu jen z nožiček a kůží, pro domácí potřebu jsem občas přidala i maso.