
Suroviny
12 – celá dortová forma nebo mísa
- 2 PL cukru krupice
- 2 balíčky dlouhých piškotů
- 1/2 balíčku kulatých piškotů na poslední vrstvu
- 1 hrnek silné instantní kávy
- 3 lžičky rumu ( nebo 2 lžičky vaječného koňaku )
- 3 vejce
- 1 smetana na šlehání
- 150 g jahod
- kapucino
- kakao
- skořice
- 500 g mascarpone
- kakao
- kapucino v prášku
- skořice
- 1 ztužovač šlehačky
- ¨
Postup přípravy receptu
-
Uvaříme si silnou kávu, kterou si dáme vychladit a pak do ní zakápneme rum nebo Amaretto.
-
Dál si oddělíme žloutky a bílek do dvou misek.
-
Žloutky pak šleháme s cukrem do pěny. Přidáme opatrně mascarpone, ale hned ho nešleháme. Nejdříve počkáme pomalým míchaním, až se žloutky s cukrem a mascsarpone spojí úplně. Až pak teprve vše pomalu ušleháme. Přidáme pak i jednu ušlehanou smetanu ke šlehání se ztužovačem.
-
Z bílků si ušleháme sníh a opatrně přidáme ke směsi z mascarpone a žloutků, cukru a vmícháme, aby byl krém nadýchaný a nesplaskl.
-
Vkladáme nejdříve piškoty, namočené jen z jedné strany do kávy s rumem, nebo Amarettem a položíme na dno formy, nebo mísy a potřeme krémem a posypeme vždy capuccinem a kakaem, skořicí a pak dáme na krém vrstičku jahod a opakujeme vše do spotřebování piškotů a krému. Končíme krémem a vše posypeme pak skořicí, capuccinem a kakaem. Dáme na 12 hodin do chladu.
-
Udělala jsem s poprvé více vrstev piškotů a krému, aby byl dortík vyšší. Zdobila jsem šlehačkou.
Poznámka od kuchařky
Zkusila jsem mascarpone, neboť v Globusu jej prodávají nyní za 24 Kč jen, což je prima „akce“ a tak jsem si je koupila do zásoby a zkusila jinak než tradičně po česku s pomazánkovým máslem nebo s Lučinou. Protože to pak vyjde levněji a pak se dá i toto na prima moučník odpoledne servírovat i ke kávě aneb ráno. Inspirovala jsem se receptem z portálu Vaření.