Suroviny
4 porce
- 8 středně velkých rajčat
- 2 stroužky česneku
- hrst čerstvé bazalky
- 1 dcl olivového oleje
- sůl
- pepř
- 1 šalotka
- 3 snítky čerstvého oregana
- 1 krajíc kváskového žitného chleba (ale postačí běžná Šumava)
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 1 dcl mléka
- 0,5 l vody
- kysaná smetana
- uzený losos nebo sušená šunka na ozdobu
Postup přípravy receptu
-
Rajčata překrojte na polovinu. Položte je na plech řezem nahoru, posypte natrhanými lístky bazalky a plátky česneku, vše zalijte olivovým olejem a dejte na hodinu a půl do trouby rozehřáté na 140 stupňů. Rajčata upečte do měkka, pokud se vám začnou pálit, stáhněte teplotu.
-
Z upečených rajčat posbírejte lístky bazalky Pokud máte čas a chuť, z rajčat sloupněte slupku, ale není to nutné.
-
Z chleba vydrobte střídku, tu zalijte octem a trochou vody, aby se úplně rozmočila.
-
Rajčata společně s olejem a česnekem přendejte do vhodné nádoby k mixování, přidejte rozmočený chleba, oregano a šalotku nakrájenou na jemno.
-
Vše zalijte vodou a mlékem a rozmixujte dohladka.
-
Polévku osolte a opepřete dle chuti a nechte dokonale vychladit.
Podávejte ve sklenicích se lžící kysané smetany, kouskem lososa a opečenou kůrkou chleba.