Studená polévka z pečených rajčat s lososem

43
- reklama -

Suroviny
4 porce

8 středně velkých rajčat
2 stroužky česneku
hrst čerstvé bazalky
1 dcl olivového oleje
sůl
pepř
1 šalotka
3 snítky čerstvého oregana
1 krajíc kváskového žitného chleba (ale postačí běžná Šumava)
2 lžíce červeného vinného octa
1 dcl mléka
0,5 l vody
kysaná smetana
uzený losos nebo sušená šunka na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Rajčata překrojte na polovinu. Položte je na plech řezem nahoru, posypte natrhanými lístky bazalky a plátky česneku, vše zalijte olivovým olejem a dejte na hodinu a půl do trouby rozehřáté na 140 stupňů. Rajčata upečte do měkka, pokud se vám začnou pálit, stáhněte teplotu.


    Zobrazit celý recept

  2. Z upečených rajčat posbírejte lístky bazalky Pokud máte čas a chuť, z rajčat sloupněte slupku, ale není to nutné.

  3. Z chleba vydrobte střídku, tu zalijte octem a trochou vody, aby se úplně rozmočila.

  4. Rajčata společně s olejem a česnekem přendejte do vhodné nádoby k mixování, přidejte rozmočený chleba, oregano a šalotku nakrájenou na jemno.

  5. Vše zalijte vodou a mlékem a rozmixujte dohladka.

  6. Polévku osolte a opepřete dle chuti a nechte dokonale vychladit.
    Podávejte ve sklenicích se lžící kysané smetany, kouskem lososa a opečenou kůrkou chleba.