Studená kefírová polévka s červenou řepou

66
- reklama -

Suroviny
3 porce

1/2 l vychlazeného kefírového mléka
zhruba 1/2 menší sklenice nakládané červené řepy
sůl
1/2 salátové okurky
lahůdková cibulka
3 vařená vejce nebo ztracená
zhruba 2-3 vařené brambory – dle velikosti
3 KL zakysané smetany
čerstvý kopr

Postup přípravy receptu

  1. Do kefírového mléka zamícháme červenou řepu i s nálevem a dále přidáme na malé kostičky nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou okurku i se slupkou, mladou cibulku dle vlastní chuti, brambory nakrájené na kostky, dle potřeby dosolíme a vše smícháme. Můžeme nechat ještě chvíli vychladit.

  2. Já jsem připravovala vejce ztracená – do většího množství vody přidáme sůl a ocet a když nám vaří, tak opatrně nízko nad hladinou vklepneme jedno vejce po druhém. Snažíme se, aby se bílek obalil kolem žloutku, voda nám musí pořád vařit.

  3. Vaříme zhruba 4 minuty a vyjmeme. Můžeme si taky vejce jen uvařit, mohly by stačit i 2 ks. Na talíř dáme polévku, doprostřed vejce, vedle kopeček zakysané smetany. Okolo posypeme čerstvým koprem.

Poznámka od kuchařky

Zdroj receptu: Blesk – recept zaslala paní Laima Mitiene.

Polévka pochází z Litvy. Autorka píše, že ji v Litvě považují za svůj boršč a říkají ji šaltibarščiai, je totiž studená. Vyslovit to ale neumím :-)) Já jsem dala brambory přímo do polévky – nakrájené na kostky, ale měly by to být malinké brambůrky a podávat je spíše zvlášť.

Tak snad někdo vyzkouší :-))