Štrůdly na hodně způsobů

46
- reklama -

Suroviny

Těsto:
350 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
1 lžička soli
250 ml mléka
75 ml oleje
70 g másla (Hera)
1 kostka droždí
1 lžička cukru krystal do kvásku
1 celé vejce
1 žloutek
3 lžíce cukru
náplně:
Maková:
250 g mletého máku
5 dcl mléka
80 g cukru
60 g strouhaného perníku (nebo strouhanky či piškotových drobečků)
1 sáček vanilkového cukru
1/2 lžičky citronové kůry (dal jsem šťávu)
lžička skořice
Jablková:
nastrouhaná jablka
skořicový cukr
cukr krystal
rozinky
Čokoládová:
kakao
cukr
rozpuštěné máslo

Postup přípravy receptu

  1. Uděláme si kvásek – do trochy vlažného mléka s lžičkou cukru dáme droždí, přidáme trochu mouky. Rozpustíme máslo.


    Zobrazit celý recept

  2. Do mísy s moukou, cukrem, solí, mlékem a vejci nalijeme kvásek, promícháme a přidáme vlahé máslo smíchané s olejem a vypracujeme krásné těsto, které nemusíme nechávat kynout, hned můžeme s ním pracovat.

  3. Vyválíme plát. Naplníme náplněmi.

  4. Postup je vyfocený, tak to nerozepisuji. Plech vymázneme máslem. Potom necháme záviny trochu vykynout, namažeme vajíčkem a dáme do rozehřáté trouby. Pečeme na asi 180°C do růžova.

Poznámka od kuchařky

Dělal jsem z kila,ale je napsáno z půl kila. Maková náplň vyšla na dva štrůdly, jablka na jeden, kakaový na malý poloviční a šátečky na druhou malou polovičku co zbyla z kakaového.