- reklama -
Suroviny
- Těsto:
- 350 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 1 lžička soli
- 250 ml mléka
- 75 ml oleje
- 70 g másla (Hera)
- 1 kostka droždí
- 1 lžička cukru krystal do kvásku
- 1 celé vejce
- 1 žloutek
- 3 lžíce cukru
- náplně:
- Maková:
- 250 g mletého máku
- 5 dcl mléka
- 80 g cukru
- 60 g strouhaného perníku (nebo strouhanky či piškotových drobečků)
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1/2 lžičky citronové kůry (dal jsem šťávu)
- lžička skořice
- Jablková:
- nastrouhaná jablka
- skořicový cukr
- cukr krystal
- rozinky
- Čokoládová:
- kakao
- cukr
- rozpuštěné máslo
Postup přípravy receptu
-
Uděláme si kvásek – do trochy vlažného mléka s lžičkou cukru dáme droždí, přidáme trochu mouky. Rozpustíme máslo.
-
Do mísy s moukou, cukrem, solí, mlékem a vejci nalijeme kvásek, promícháme a přidáme vlahé máslo smíchané s olejem a vypracujeme krásné těsto, které nemusíme nechávat kynout, hned můžeme s ním pracovat.
-
Vyválíme plát. Naplníme náplněmi.
-
Postup je vyfocený, tak to nerozepisuji. Plech vymázneme máslem. Potom necháme záviny trochu vykynout, namažeme vajíčkem a dáme do rozehřáté trouby. Pečeme na asi 180°C do růžova.
Poznámka od kuchařky
Dělal jsem z kila,ale je napsáno z půl kila. Maková náplň vyšla na dva štrůdly, jablka na jeden, kakaový na malý poloviční a šátečky na druhou malou polovičku co zbyla z kakaového.
Kuchař: jirihyvnar