Suroviny
Podle velikosti kousků nakrájení
- 2 zmražená listová těsta (po 2 kouscích)
- 4 velká jablka
- 48 piškotů
- 1/2 hrnečku nasekaných vlašských ořechů
- 2 skořicové cukry
- 1 vejce
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve dáme rozmrazit listové těsto. Jablka omyjeme, osušíme a nastrouháme na plátky, ořechy nasekáme na kousky. Vejce rozkvedláme v hrnečku. Troubu zapneme na 200°C a na pekáč dáme pečící papír.
-
Na vále vyválíme obdélník o stranách asi 28 cm. Na straně u sebe ozdobným rádýlkem pevně projedeme 10 cm kraj. Od protějšího kraje asi 8 cm, posypeme pruh 6 cm 12 piškoty, které v ruce rozdrolíme a na ně poklademe rozstrouhá jablíčka, posypeme nasekanými ořechy, hustě posypeme skořicovým cukrem.
-
Kraj přehneme přes jablka a potřeme vejcem. Druhý okraj přehneme tak, aby bok štrúdlu byl 2 cm neprojetý, aby šťáva při pečení nevytekla. Nejdříve dlaněmi od středu ke koncům vytlačíme opatrně vzduch. Zaděláme konce a dáme na plech. Tímto způsobem uděláme všechny 4 štrúdly. Pomažeme je vejcem, posypeme ořechy a dáme péct do trouby do zlatova. Štrúdl nemusíme projíždět, ale přehneme přes sebe a asi po 6 cm prostřihneme po délce několikrát. Také musíme vytlačit vzduch.