Suroviny
30 porcí
- 1/2 l hladké mouky
- 1 lžíce cukru
- špetka soli
- 1 kostka ztuženého tuku
- 1 vejce
- 1 lžíce octa smichaná
- 2 lžíce vlažné vody
- náplň:
- jablka
- cukr
- skořice
- vanilkový cukr
- rozinky
- ořechy
- máslo na potřeni
- strouhanka na podsypáni jablek
Postup přípravy receptu
-
Mouku dát na vál, nastrouhat tuk. Přidat sůl, cukr, vejce, vodu s octem a vypracovat vláčné těsto. Nejlépe podsypat moukou, dokud se nelepí na ruce. Dát do micro sáčku na chvilku do lednice.
-
Udělat 3 až 4 bochánky, podle toho, jak kdo chce.
-
Vyválet a plat pokapat máslem, posypat strouhankou, dát jablka, posypat skořicí, vanil. cukrem,
přisladit podle chutí. Přidat rozinky, ořechy a stočit. -
Povrch potřít rozpuštěným máslem a dát do trouby vyhřáté na 200°C. Po 15 min stáhnou na 180°C a péct do zlatová. Během pečení potřít ještě 1x máslem. Po upečení potřít znovu.
Poznámka od kuchařky
Když nechcete delat ze vseho, jde testo dat zamrazit a pouzit priste. Vecer vyndat z mrazaku do lednice a druhy den je jako cerstve. Take místo ztuženého tuku jde dat Hera a nebo jiny podobny tuk.