
Suroviny
- 40 dkg hladká mouka
- 20 dkg cukr krupice
- 3 polévkové lžíce kakaa
- 1 žloutek
- 25 dkg hera, stella , máslo
- 1 polévková lžíce mléka
- l ks prášek do pečiva
- náplň
- 75 dkg tvaroh(může být i 50 dkg )
- 3 žloutky
- 20 dkg cukr krupice
- 200-250 ml mléka
- 1-2 polévkové lžíce vanilkový pudink
- (4 bílky-sníh)
- marmeláda nebo ovocné(jablkové pyré)
Postup přípravy receptu
-
Tuk si rozpustíme a necháme vychladnout.
-
Po vychladnutí přidáme do větší mísy a cukr, žloutek, tuk a společně vymícháme.
-
Pak přidáme mouku, pečiv. prášek, kakao a mléko. Dobře propracujeme.
-
Těsto rozdělíme na dvě části – 1/3 a 2/3 a v mikrotenu dáme asi na 15 min. dobře ztuhnout do mrazáku.
-
Připravíme si tvarohovou náplň – ušleháme tvaroh, žloutky, cukr, přidáme práškový puding a mléko asi tak 200 ml. Měla by být řidší hmota.
-
Do ní lehce vmícháme ušlehaný sníh.
-
Hluboký větší plech vyložíme pečícím papírem / jinak se dá event. dobře vymazat, vysypat/ a na hrubém struhadle nastrouháme tu větší část ztuhlého těsta.
-
Lehce upravíme rukou, utlačíme, aby nebyly mezery.
-
Pak nalijeme tvarohovou náplň a rozetřeme.
-
Na tvaroh dáváme lžičkou menší kousky marmelády/nebo ovocné pyré/ tak asi 3 cm od sebe.
-
Nakonec nastrouháme rovnoměrně tu menší část – 1/3 těsta.
-
Peče se ve vyhřáté troubě pomalu, na 180 st.C asi 45 min.
Poznámka od kuchařky
Je to hodně starý recept, žádná novinka a dělá se v mnoha variantách. Je jednoduchý a rychlý. Náhodou jsem narazila na recept Amiry, ale je také odlišný a to mě inspirovalo k zařazení. Byl zrovna upečený. Nikde v daných receptech není uveden cukr, přitom toto není nijak přeslazené. Koláč je velice vláčný, křehký, není moc drobivý a s ovocem skvělý. Po rozležení úplně nejlepší. Pokud se podává v široké rodině na stůl, mizí mezi prvními. Snad je to také tím, že se leta od původního receptu vychytávalo vylepšení. I v létě přijde hodně osvěžující. Doufám, že někdo zkusí a bude mu chutnat jako nám.









