Stroganoff dle mé tchýně

14
- reklama -

Suroviny
4 porce

500 g hovězího roštěnce nebo zadní a nebo falešné svíčkové
500 g cibule
400 g máslo, stačí také 250 g
5-6 středních žampionu (nemusí být)
200 ml smetany na vaření 12%
1,5 lžíce hl. mouky
3 lžičky hořčice plnotučné
černý pepř
sůl
1 lžíce petrželky nadrobno

Postup přípravy receptu

  1. Houby očistíme a nakrájíme, maso nakrájíme na řízky, naklepeme a nařežeme na tenké nudličky (jako na čínu).

  2. Do pánve dáme 200 g másla, necháme ho pomalinku ohřát (pro méně zkušené kuchařinky doporučuji přidat 2 lžíce oleje, aby se to máslo nepřepálilo!). Do rozpáleného másla dáme nakrájené houby a opékáme do zlatova. Nikam nechodíme a mícháme!

  3. Když už jsou houby opečené, přidáváme postupně maso a stále mícháme a opékáme (nesmí pustit vodu), proto přidáváme malé dávky, aby se stihlo v másle opéct. Furt mícháme!

  4. Po opečení přidáme černý pepř, sůl a tolik vroucí vody nebo dobrého vývaru, aby bylo maso ponořeno! Zakryjeme poklicí, dáme na co nejmenší plamen a pomalinku vaříme.

  5. Nedáme se zviklat brumláním “ na co potřebuješ tolik cibule“ a čistíme nebo pověříme polovičku, ať si popláče!

  6. Po očištění by cibule měla vážit tolik jako maso! Nedejte se ukecat, musí to být tolik! Pro milovníky cibule jedna nebo dvě navíc jenom zlepší chuť. Cibuli nakrájíme na hrubší kolečka cca 5 mm.

  7. Do pánve dáme zbylé máslo – 200 g. Zase pro méně zručné kuchařky: klidně přidejte 2 lžíce oleje, ať se máslo nepřepálí.

  8. Do rozpáleného másla postupně vkládáme cibuli a stále mícháme! Opékáme dozlatova asi 15 minut.

  9. Půlku opečené cibule přidáme hned k masu a necháme dál vařit. Půlku necháme na dokončení v pánvi.

  10. Když je masíčko už měkké, pánev se zbylou cibulí rozehřejeme a přidáme k ní 1,5 lžíce hl. mouky a společně chvilku za stálého míchaní opečeme. Přidáme sladkou smetanu na vaření a všechnu tu dobrotu přilijeme k masu.

  11. Za stálého míchaní necháme projít varem. Nakonec už jenom hořčici a dosolíme dle své chuti. Necháme 20 minut v klidu a znovu ochutnáme, jestli ještě není třeba sůl. Cibule si sůl vezme až po 20 minutkách. Přidáme petrželku.
    Nejlepší příloha je rýže + hranolky půl na půl. To nám chutná nejvíce, ale když jsem vařila pro focení, měla jsem jenom nové brambory a z těch hranolky jaksi neumím. Knedlík jsem k tomu nezkusila , ale …

Poznámka od kuchařky

Tento recept mám od své tchýně a podobný s máslem jsem tu nenašla. Pokud někdo vyštrachá nějaký podobný, ať ho sem přidá. Přidáváni fotek požadováno !

- reklama -