Středomořská paštika z kuřecích jater

46
- reklama -

Suroviny

2 PL olivového oleje z naložených sušených rajčat
1 červená cibule nebo několik šalotek
500 g kuřecích jater
150 ml bílého vína
rozmarýn
1cm silný plátek másla
černé olivy
naložená sušená rajčata ( asi 2ks )
kapary ( cca 2 lžičky )
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí játra odblaníme, překrájíme na větší kousky a na cedníku důkladně propláchneme. Necháme dobře okapat.


    Zobrazit celý recept

  2. Mezitím v kastrolu rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli a restujeme do sklovita. Během restování přidáme rozmarýn, aby v horkém tuku hezky zavoněl.

  3. Vsypeme okapaná játra a za stálého míchání je krátce opečeme.

  4. Zalijeme bílým vínem, zmírníme plamen a pod pokličkou dusíme asi 5 minut. Po chvíli jeden kousek jater rozkrojíme, abychom zjistili, zda jsou už dostatečně tepelně upravená (nesmí z nich vytékat krev ).

  5. Stáhneme z ohně, vmícháme čerstvé máslo a necháme chvíli zchladnout.

  6. Pak vše rozmixujeme do požadované konzistence ( někdo má rád paštiku jemnou, někdo spíše hrubší, záleží na osobních preferencích ).

  7. Do rozmixované, ještě teplé paštiky, vmícháme kapary, nakrájené olivy a sušená rajčata. Podle chuti dosolíme a opepříme.

  8. Paštiku přendáme do formiček a necháme do druhého dne v ledničce ztuhnout.