Strawberry Pie – Jahodový koláč s drobením

78
- reklama -

Suroviny
6 porcí

Těsto:
1/2-2/3 hrnku cukru
1 vejce
1/2 hrnku oleje
1 hrnek polohrubé mouky
1/2-2/3 hrnku mléka
1 sáček vanilkového cukru
1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
400 g jahod (např. ze zásob z mrazáku)
Drobení:
40 g másla
40 g cukru
100 g mouky

Postup přípravy receptu

  1. Postupně, tak jak je psáno výše, smícháme suroviny do těsta. Mělo má být vláčné a konzistencí asi jako na bublaninu.

  2. Kulatou formu na koláč vymažeme herou nebo máslem a vysypeme polohrubou moukou a vlijeme do ní řádně promíchané těsto.

  3. Jahody nakrájíme na půlky nebo čtvrtky, dle toho jak jsou velké, a rovnoměrně rozprostřeme do těsta.

  4. Troubu vyhřejeme cca na 160°C a těsto dáme předpéct.

  5. Mezitím ze zbylých surovin vyrobíme drobenku.

  6. Přibližně po 10 minutách pečení koláče ho opatrně vysuneme z trouby tak, aby jsme s ním příliš nehrkali (rád se sráží), posypeme ho vyrobenou drobenkou a necháme dopéct do zlatova, cca dalších 20-25 minut. Poté necháme vystydnout a můžeme dlabat.

Poznámka od kuchařky

Těsto je v podstatě stejné jako na koláč Hrk Hrk, jen jsem zmenšila dávku, nevešel by se mi do formy. Používám skleněnou kulatou formu, kterou jsem si koupila kvůli dýňovému koláči a jsem s ní naprosto spokojená. Jinak tenhle koláč se dá vyrobit samozřejmě i z jiného ovoce – rybíz, švestky i jablečný je výborný – na jablečný dělám drobenku se skořicovým cukrem a strouhanými spařenými mandlemi.