
Suroviny
6 porcí
- Těsto:
- 1/2-2/3 hrnku cukru
- 1 vejce
- 1/2 hrnku oleje
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1/2-2/3 hrnku mléka
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
- 400 g jahod (např. ze zásob z mrazáku)
- Drobení:
- 40 g másla
- 40 g cukru
- 100 g mouky
Postup přípravy receptu
-
Postupně, tak jak je psáno výše, smícháme suroviny do těsta. Mělo má být vláčné a konzistencí asi jako na bublaninu.
-
Kulatou formu na koláč vymažeme herou nebo máslem a vysypeme polohrubou moukou a vlijeme do ní řádně promíchané těsto.
-
Jahody nakrájíme na půlky nebo čtvrtky, dle toho jak jsou velké, a rovnoměrně rozprostřeme do těsta.
-
Troubu vyhřejeme cca na 160°C a těsto dáme předpéct.
-
Mezitím ze zbylých surovin vyrobíme drobenku.
-
Přibližně po 10 minutách pečení koláče ho opatrně vysuneme z trouby tak, aby jsme s ním příliš nehrkali (rád se sráží), posypeme ho vyrobenou drobenkou a necháme dopéct do zlatova, cca dalších 20-25 minut. Poté necháme vystydnout a můžeme dlabat.
Poznámka od kuchařky
Těsto je v podstatě stejné jako na koláč Hrk Hrk, jen jsem zmenšila dávku, nevešel by se mi do formy. Používám skleněnou kulatou formu, kterou jsem si koupila kvůli dýňovému koláči a jsem s ní naprosto spokojená. Jinak tenhle koláč se dá vyrobit samozřejmě i z jiného ovoce – rybíz, švestky i jablečný je výborný – na jablečný dělám drobenku se skořicovým cukrem a strouhanými spařenými mandlemi.