![Štola z Vysočiny (na Valašsku upečená)_5ffb4be64db24.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/stola-z-vysociny-na-valassku-upecena_5ffb4be63e97c.jpeg)
Suroviny
1 štola
- 300 g výběrové polohrubé mouky
- 100 g mouky Zlatka
- 1 kypřicí prášek (nejlépe Dr.Oetker)
- 180 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr nebo vanilínový cukr
- 1 tvaroh měkký ve staniolu (může být i vanička)
- 150 g másla
- 50 g Hery nebo Zlatá Haná
- 2 vejce
- špetka soli
- rum dle chuti
- rozinky
- brusinky
- nasekané ořechy
- mandle
- kandované ovoce
Postup přípravy receptu
-
Ušleháme celá vejce s oběma cukry, přidáme povolený tuk, rum…opět chvíli třeme, přidáme mouky, ve kterých jsme promíchali prášek do pečiva. Dále přisypeme rozinky, ořechy a na kousky pokrájené kandované ovoce.
-
Vše důkladně promícháme a až nakonec zapracujeme do těsta tvaroh.
-
Pečeme ve vánočkové formě, kterou vymažeme sádlem a vysypeme kokosem.
-
Těsto pěkně urovnáme ve formě a dáme péci.
-
Pečeme cca 1 hodinu při teplotě 160-170 stupňů.
-
Jestli máme štolu upečenou, zkusíme špejlí.
-
Po vytažení z trouby ji ihned potřeme rozpuštěným máslem, ochuceným rumem a bohatě zacukrujeme.
-
Chvilku počkáme, vyklopíme a to samé (máslo s rumem, cukr) uděláme z druhé strany. Štola je výborná, vláčná.
Poznámka od kuchařky
Recept je od Yanull, která mně recept nezištně poskytla a dovolila zde uveřejnit.
Janičko, tímto ti mocinky děkuji za skvělý recept.
Abych předešla případným výtkám…já vím, že je zde několik podobných receptů na tvarohové štoly, ale tento je přece jenom trochu jiný, hlavně co se týče poměrů surovin a druhů mouky a tuků, vyzkoušejte, nebudete litovat.