Štola z Vysočiny (na Valašsku upečená)

55
- reklama -

Suroviny
1 štola

300 g výběrové polohrubé mouky
100 g mouky Zlatka
1 kypřicí prášek (nejlépe Dr.Oetker)
180 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr nebo vanilínový cukr
1 tvaroh měkký ve staniolu (může být i vanička)
150 g másla
50 g Hery nebo Zlatá Haná
2 vejce
špetka soli
rum dle chuti
rozinky
brusinky
nasekané ořechy
mandle
kandované ovoce

Postup přípravy receptu

  1. Ušleháme celá vejce s oběma cukry, přidáme povolený tuk, rum…opět chvíli třeme, přidáme mouky, ve kterých jsme promíchali prášek do pečiva. Dále přisypeme rozinky, ořechy a na kousky pokrájené kandované ovoce.


    Zobrazit celý recept

  2. Vše důkladně promícháme a až nakonec zapracujeme do těsta tvaroh.

  3. Pečeme ve vánočkové formě, kterou vymažeme sádlem a vysypeme kokosem.

  4. Těsto pěkně urovnáme ve formě a dáme péci.

  5. Pečeme cca 1 hodinu při teplotě 160-170 stupňů.

  6. Jestli máme štolu upečenou, zkusíme špejlí.

  7. Po vytažení z trouby ji ihned potřeme rozpuštěným máslem, ochuceným rumem a bohatě zacukrujeme.

  8. Chvilku počkáme, vyklopíme a to samé (máslo s rumem, cukr) uděláme z druhé strany. Štola je výborná, vláčná.

Poznámka od kuchařky

Recept je od Yanull, která mně recept nezištně poskytla a dovolila zde uveřejnit.

Janičko, tímto ti mocinky děkuji za skvělý recept.

Abych předešla případným výtkám…já vím, že je zde několik podobných receptů na tvarohové štoly, ale tento je přece jenom trochu jiný, hlavně co se týče poměrů surovin a druhů mouky a tuků, vyzkoušejte, nebudete litovat.