
Suroviny
- 1 kg polohrubé mouky
- 1 máslo
- 1 lžička citrónové kůry
- špetka skořice
- špetka muškátového oříšku
- 2 kostky droždí
- 3 dcl mléka
- 10 dkg cukru
- 3 lžíce smetany (vlažné)
- 15 dkg rozinek (namočených v rumu)
- 15 dkg kandovaného ovoce
- 15 dkg vlašských ořechů (sekaných)
- máslo (na potírání)
- moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy receptu
-
Do mísy nasypeme mouku, citrónovou kůřu, muškátový oříšek,skořici, sekané ořechy, nakrájené kandované ovoce a rozinky.
-
Z mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek, který nalijeme do mísy s moukou a ostatními přísadami, přidáme smetanu a rozpuštěné máslo a vypracujeme těsto, které necháme vykynout.
-
Vytvarujeme štolu – pomyslně rozdělíme podélně na třetiny.
-
Jednu krajní třetinu přehneme dovnitř a přes ni do protivky přehneme druhou krajní třetinu.
-
Potřeme máslem a dáme péct do vyhřáté trouby. Délka pečení závisí na velikosti štoly…z 1 kg mouky dělám většinou 2 štoly.
-
Během pečení potíráme štolu rozpuštěným máslem. Upečenou štolu poznáme tak, že do ní píchneme špejlí a pokud se těsto na špejli nelepí – štola je hotová.
-
Ještě horkou upečenou štolu pomažeme pořádně máslem a hustě posypeme moučkovým cukrem.
Poznámka od kuchařky
Pokud štolu necháte pořádně vychladnout, zabalíte ji do celofánu a uskladníte na chladném místě, vydrží vám i 2 měsíce. Čím je štola rozleženější, tím je chuťově lepší.