Suroviny
2ks (cca 1kg/ks)
- 20 g droždí
- 50 g fruktosy
- 20 g vanilkové fruktosy
- 200 g rostlinného tuku (Alsan)
- 1 vejce
- 175 ml obilného mléka
- 350 g špaldové mouky (polohrubá)
- 350 g pšeničné mouky (polohrubá)
- 75 g nasekaných mandlí
- 100 g kandovaného ovoce
- 50 g kandované citrusové kůry
- 100 g rozinek
- 5 0ml rumu
- 150 g marcipánu (2x75g)
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky kardamonu
- máslo
- moučkovou fruktosu na ochrannou vrstvu
Postup přípravy receptu
-
Rozinky si den předem zalijeme vroucí vodou tak, aby byli ponořené, ale neplavali. Přidáme k nim rum a necháme 24hod máčet (několikrát promícháme).
-
Druhý den začneme s přípravou těsta. V misce si rozmícháme droždí s oběma druy fruktosy. Jakmile máme směs tekutou, přikryjeme a necháme 30min v teple.
-
Mouky prosejeme na vál, do důlku uprostřed dáme koření, mléko a kvásek.
-
Lehce promícháme, přidáme vejce a tuk (měl by mít pokojovou teplotu, ale ne rozpuštěný, aby těsto nebylo příliš mastné). Vypracujeme měkké těsto, které vyklopíme na vál a důkladně prohněteme alespoň 10min až je těsto pěkně pružné a vláčné. Pokud je někdo slabší na ruce stejně jako já, může si pomoci pekárnou a těsto zadělat v ní.
-
Těsto vrátíme do mísy, přikryjeme a necháme na teplém místě kynout 2-3hod.
-
Vykynuté těsto vyklopíme na vál, opatrně do něj vmícháme ovoce, kůru, okapané rozinky a mandle. Rozdělíme na polovinu.
-
Z každé poloviny vyválíme obdélník silný 2cm, položíme na něj vyválený marcipán a zavineme (já používám pouze 75g marcipánu do jedné štoly a druhou nechávám bez marcipánu).
-
Vrchní část štoly by neměla zcela překrývat spodní polovinu – spodní okraj by měl zůstat lehce předsunutý.
-
Kraje zatočíme a důkladně přitlačíme.
-
Hotové štoly položíme na pečící papír a necháme ještě 30min kynout. Poté pečeme při 200°C zhruba 20min, ztlumíme na 175°C a dopečeme (cca 20-30min).
-
Upečené štoly potřeme ze všech stran rozpuštěným máslem a posypeme moučkovou fruktosou. Necháme důkladně vychladnout (do druhého dne), zabalíme do alobalu a potravinové fólie.
-
Uložíme do chladu (ale ne mrazu) a necháme 2-3 týdny odpočívat. Během této doby štolu neotvíráme, ani neochutnáváme. Díky proležení se v ní rozvinou všechny vůně i chutě a hlavně bude krásně vláčná.