Stírka

207
- reklama -

Suroviny
cca 6

200-220 g hrubé mouky – dle potřeby
špetka soli
2 vejce
————————————-
1 -1,2 l mléka – dle potřeby
špetka soli
40 g másla
40 – 60 g krupicového cukru – dle potřeby
ovoce na dozdobení

Postup přípravy receptu

  1. Z hrubé mouky, špetky soli a vajec vypracujeme tuhé těsto, které nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle. Nastrouhané těsto necháme cca půlhodinku až hodinu proschnout.

  2. Lehce proschlé strouhání vsypeme do horkého, osoleného mléka a na mírném příkonu tepla vaříme zhruba 10 -12 minut, až je měkké. Ze začátku promícháme občas, později stále. Mléko dáme dle potřeby, podle toho, jakou hustotu stírky zvolíme. Nakonec vmícháme máslo a cukr dle potřeby.

  3. Můžeme konzumovat jak teplé, tak vychlazené. Uvařenou stírku dáme do kompotových nebo jiných misek a po vychladnutí vyklopíme na talíř, kde ji dozdobíme ovocem.

Poznámka od kuchařky

Zdroj receptu: Jak šmakuje Moravskoslezsko.