
- reklama -
Suroviny
cca 6
- 200-220 g hrubé mouky – dle potřeby
- špetka soli
- 2 vejce
- ————————————-
- 1 -1,2 l mléka – dle potřeby
- špetka soli
- 40 g másla
- 40 – 60 g krupicového cukru – dle potřeby
- ovoce na dozdobení
Postup přípravy receptu
-
Z hrubé mouky, špetky soli a vajec vypracujeme tuhé těsto, které nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle. Nastrouhané těsto necháme cca půlhodinku až hodinu proschnout.
-
Lehce proschlé strouhání vsypeme do horkého, osoleného mléka a na mírném příkonu tepla vaříme zhruba 10 -12 minut, až je měkké. Ze začátku promícháme občas, později stále. Mléko dáme dle potřeby, podle toho, jakou hustotu stírky zvolíme. Nakonec vmícháme máslo a cukr dle potřeby.
-
Můžeme konzumovat jak teplé, tak vychlazené. Uvařenou stírku dáme do kompotových nebo jiných misek a po vychladnutí vyklopíme na talíř, kde ji dozdobíme ovocem.
Poznámka od kuchařky
Zdroj receptu: Jak šmakuje Moravskoslezsko.
Kuchařka: Merylas